- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
ph kąpieli odtłuszczającejODSŁON: 5486
~ apacz Dodany: ponad rok temu
Witam. Chciałbym się dowiedzieć jak ustalić ph w kąpieli na poziomie ok. 5, czym najlepiej to zrobić oraz w jakich ilościach na 1000 litrów(posiadam kwas fosforowy i sodę). Obecnie ph mam powyżej 6 a stężenie kąpieli na poziomie 1,5%(rozpiętość to od 0,5 do 2%). Myjka natryskowa a dozowanie chemii ręczne. Dziękuję.
-
~ mioduch 9 ponad rok temu Do podwyższania pH służy najczęściej NaOH czyli wodorotlenek sodu z kolei w Twoim przypadku masz pH za wysokie więc potrzeba kwasu fosforowego lub samego preparatu.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ apacz 8 ponad rok temu A mógłbyś mi powiedzieć ile tego kwasu fosforowego wlać? Są na to jakieś proporcje na 1000 l?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ mioduch 7 ponad rok temu To musisz sobie wlewać małymi porcjami a następnie kontrolować. Możesz poszukać wzorów ale to będzie skomplikowane i zależne od kilu czynników (stężenie kwasu, obecne pH, obecne stężenie). Kup papierki lakmusowe z zakresu pH 4-7 i częsta kontrolaoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ apacz 6 ponad rok temu Co do pomiarów to nie ma problemu, bo mam miernik elektroniczny (mierzy ph,i temp.). A mógłbyś mi powiedzieć co podwyższone ph może robić z kąpielą i z detalam, które będą w tej kąpieli myte? (chodzi mi głównie o występowanie wad na pomalowanym detalu).oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ mioduch 5 ponad rok temu zbyt duże pH może powodować słabe mycie detali. Zbyt niskie spowoduje podtrawianie detali. W razie konkretnych pytań pisz na emaila mioduch2@wp.pl Napisz jakiej chemii dokładnie używasz i jakie parametry są zalecane. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Gosia 4 ponad rok temu Tak niskie pH kapieli odtłuszczajacej świadczy, że nie jest to typowy proces tylko kapiel stosowana do odtłuszczania aluminium lub jednoczesne odtłuszczanie z fosforanowaniem. W obydwu przypadkach radze skontaktowac się z dostawcą chemii na przygotowanie powerzchni i razem z nim ustalić sposób postępowania. Z tego co i jak piszesz nie masz wielkiego doświadczenia i chemicznej wiedzy ( pH to ujemny logarytm ze stężenie jonów wodorowych)więc bezpiecznie będzie działac ze specjalistami.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ apacz 3 ponad rok temu Pani "gosiu" ja mam problem ze zbyt wysokim ph. Mam preparat, który służy do odtłuszczania i fosforanowania w jednym zabiegu (praca w zakresie ph 3,5-5%) u mnie jest powyżej 6%. Jak pani dobrze zauważyła nie jestem chemikiem, ale teraz mam obowiązek "dbania" o kąpiele i dlatego zapytałem na tym forum co w tej sytuacji najlepiej zrobić.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ mioduch 2 ponad rok temu Apacz Dodawaj niewielkimi porcjami (po 1 litrze czystego preparatu) do kąpieli a następnie sprawdzaj pH i rób tak do momentu osiągnięcia właściwego pH. Jeśli przesadzisz (pH spadnie poniżej 3,5) zacznij dodawać małymi porcjami NaOH. Napisz jakiej chemii używasz to może będę wiedział coś więcej. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Barbara 1 ponad rok temu Witam. pH kąpieli to nie jest jedyny parametr decydujący o poprawnej pracy kąpieli. To tak naprawdę wskazówka do podjęcia działań korygujących. pH może być ,,dobre’’, a preparat działa ,,źle’’. Dla wygody użytkowników często producenci preparatów do obróbki powierzchni, szczególnie środków do mycia, odtłuszczania jako parametr procesu ustalają pH, bo to jest łatwo kontrolować, ale wtedy korekta składu a jednocześnie pH powinna odbywać się za pomocą preparatu ,,głównego’’, czyli tego jaki jest stosowany do sporządzania kąpieli. Jeśli będziemy tylko korygować pH za pomocą wodorotlenku sody, węglanu sodu (podwyższenie pH) lub kwasów nieorganicznych (obniżenie pH), a nie będziemy dozowali preparatu, to po pewnym czasie kąpiel nie będzie zawierała odpowiednich składników. Najczęściej w przypadku środków do mycia, odtłuszczania czy pasywacji (cynku, aluminium), oprócz kontrolnego pomiaru pH stosuje się analizę miareczkową która określa nam punktowość kąpieli. Punktowość, to określony przez producenta zakres stosowania kąpieli, a jednocześnie umowny parametr związany ze składem kąpieli. Punktowość, w zależności od rodzaju kąpieli może odnosić się do alkaliczności, kwasowości, zawartości jakiegoś charakterystycznego pierwiastka lub związku chemicznego zawartego w kąpieli, który ,,odpowiada’’ za główną jakość kąpieli. Na bazie tego parametru można określić ile preparatu trzeba zadozować, by przywrócić poprawne parametry pracy. Zazwyczaj w instrukcji jest taki punkt, w którym producent pisze np. ,,na każdy brakujący punkt określony analizą zadozować 5kg (lub l) preparatu XXX na każde 100l (1000l) kąpieli’’. Jeśli potrzebujesz więcej pomocy, to proszę opisz swój proces i prześlij na adres galwanizernia@interia.pl . Chętnie pomogę. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji