- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Piec do felgODSŁON: 3050
~ BiG project Dodany: ponad rok temu
Witam. Zbudowałem sobie mały piec typowo do wypalania felg i małych detali z racji oszczedności zeby dużego nie grzac za kazdym razem jak mam małe pierdołki do malowania i usprawnienia malarni tzn małe do małego duże do duzego i płynniej to idzie w założeniu. Teraz moje pytanie : Piec ma wymiary 60x70x150 jest to wymiar roboczy konstrukcja pionowa. Gdzie grzałki ? do góry i termoobieg z drugiej strony mały piec wystarczy grawitacyjnie ? Wąski a wysoki i dlatego mam problem. Może ktos ma podobne wymiary i poradzi swoje rozwiązanie. Pozdrawiamy Big projects
-
~ mały 4 ponad rok temu Mały piecyk jak na temoobieg stracisz dodatkowe pare cm lepiej grzałki fawirowe w podłoge. Ile mocy chcesz tam wpakować?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ BiG projects 3 ponad rok temu Wymysliłem grzałki na dole tak jak mówisz w podłodze i do tego wstawie og góry same smigla wentylatora na długiej osi żeby chociaz miec pewnośc ze jak go załaduje to wymiesza to powietrze. Wszystko mam uszykowane pod 9kW wiec powinno wystarczyć jakies 0,65m3 + wsad do ugrzania.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ mały 2 ponad rok temu 9 kw to dużo jak na taki piecyk ale to dobrze będzie się szybko grzał, przy pierwszych uruchomieniach sprawdź tylko pirometrem elementy bo mogą nie zdążyć odebrać ciepła. A co do wentylatora nie wiem jak chcesz rozwiązać swój obieg ale żebyś tylko nie zaszkodził same śmigła rozumiem że chcesz wsadzić wentylator osiowy a to nie jest dobre rozwiązanie.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ BiG projects 1 ponad rok temu Właśnie same smigła osiowego chciałem żeby tam troche mieszał ale może tak jak mówisz zaszkodzi to sie wstrzymie najwyzej sie dołoży później jakby coś było nie tak. 9kW dużo nie dużo przeliczałem z piecami większych gabarytów tzn objętość moc grzewcza i tak akurat sie wydaje te 9kW. Zrobimy próby miejsce zostawione na dodanie albo ujęcia grzałek wiec tragedii chyba nie będzie.oceń komentarz zgłoś do moderacji