• ReklamaA1 - silpol v2

Szukaj

Reklama
    B1 - emptmeyer 28.05-31.12 Julian

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • piec do polimeryzacji poradaODSŁON: 17000
        ~ bert777 Dodany: ponad rok temu

Witam Wszystkich serdecznie!! Jestem z okolic Poznania i mam zamiar zbudować piec do wypalania farb proszkowych. Czytałem Pana wpisy odnośnie samej budowy pieca jak i rentowności materiałów zastosowanych wewnątrz w porównaniu z grubym poszyciem wnętrza pieca. Czy jest Pan w 100% pewien swoich obliczeń ? Miałem już gotowy projekt wymiary koncepcje praktycznie chciałem zaczynać budowę ale po przeczytaniu Pana artykułu po prostu mnie zamurowała raz koszty budowy znacząco mniejsze dwa oszczędności na energii i to naprawdę powalające. Tak jak Pan pisał chciałem zrobić myśla hutnika grube=trwałe. Jednak robiąc pomysłowo da sie to zrobić taniej ekonomiczniej i co najważniejsze równie trwale. Cała malarnie mam zamiar od podstaw wykonać sam czyli piec, komorę do napylania, sekcje przygotowawczą (piaskarnia/śrutownia, odtłuszczanie). Czy ma Pan jakies rady na start ? Czym się kierować gdyż zauważyłem u Pana dość specyficzne podejście do pracy. Mimo tego że jak Pan pisał nie zajmuje się sprawami czysto technicznymi przy budowie samych elementów malarni ma Pan doskonałe podejście i pomysły godne naśladowania. Chciałbym zbudować piec długości 6m i dostawkę do niego długości 4m czyli niejako 2 piece w zależności od zapotrzebowania używać bardziej opłacalnego. Kabina do napylanie 3x2m . Czekam z niecierpliwością na Pana odpowiedz. Pozdrawiam Bartek

• ~ pulversulejowek 19 ponad rok temu Dla podejrzliwych - to ja namówiłem Bartka do wpisu naszej korespondencji na forum. Bartku jestem na 150% pewny moich wyliczeń bo jeszcze nikt nie podważył praw termodynamiki. Na start to kolego porzuć koncepcję 4metrowej dostawki do 6-co metrowego pieca, będziesz miał skrajnie nierównomierny rozkład temperatury. Jeśli możesz wjechać dostawką to możesz od razu zbudować 10cio metrowy piec i przedzielić wewnątrz drzwiami z izolacji w proporcji 6/4m nie zapominając o podziale grzania - to będzie pewne w działaniu. Minął rok od moich trzech wpisów " Jak budować piec do polimeryzacji farb proszkowych wg pulverpolska" i nadszedł czas by przy okazji uwzględnić wnioski z licznych zapytań. Bartku kieruj się zasadą by oszczędzać energię i realizować najtaniej tylko niezbędne funkcje coś tak jak ogołocone do blach samochody rajdowe bez koła zapasowego - i tak. WEWNĘTRZNE POSZYCIE PIECA A ZBĘDNA MASA GRZANA. To poszycie pełni tylko dwie funkcje - podtrzymuje wełnę izolacyjną i chroni ją przed parą wodną i spalinami z procesu utwardzania farb, tylko podłoga ma wytrzymać ciężar człowieka. Możesz zastosować blachę stalową bez znaczenia czy czarna czy ocynkowana gładka czy lekko trapezowana byle najcieńsza bo już grubość 0,5mm w piecu 10m x 2m x 1,5m to 76m2 czyli 380 kg zbędnej masy grzanej a gdzie rama,szyny?. Raczej pomyśl o alumatach termoizolacyjnych wysokotemperaturowych - coś takiego jak to: Alu Wired Mat 80 Rockwool. do 1000 C z własną siateczką stalową -tylko mocować do ramy wewnętrznej, albo Maty ALU LAMELLA MAT Rockwool - na najcieńszej siatce zbrojarskiej. Zapłacisz pewno więcej jak za blachę bo mają już częściowo izolację ale przy każdym cyklu pracy przez lata będziesz oszczędzał. CZY ELEKTRYCZNY - OLEJOWY - GAZOWY Często jak już pisałem warunki otoczenia determinują wybór. Ponieważ koszty wypalania za pomocą energii elektrycznej i oleju opałowego się zrównały decyduje waga wsadu a więc wymiary pieców. Praktycznie piece do 4-6m są elektryczne -większe już olejowe nawet z dwoma palnikami, ale decyduje waga jednorazowego wsadu w kg. Ostatnio ktoś uparł się na piec o wymiarach 2x1,5x1,5m na gaz propan-butan i palnik od kuchenki gazowej i nawet straszenie wybuchem nie odwiodło go od zamiaru - chyba jednak mam za małą siłę straszenia. KONWEKCYJNY CZY Z TERMOOBIEGIEM. Jeśli możesz całą podłogę równomiernie wypełnić grzałkami fawierowymi a wysokość pieca ok 1,5m - wystarczy konwekcyjny potem lepiej z termoobiegiem ale to nieco drożej bo silnik ok 1kW, wentylator, perforowane osłony i trzeba wymusić łagodny obieg powietrza zgodnie z zasadą "cieplejsze powietrze do góry" - sufitowy wentylator ma ssać i wyrzucać na dole a nie odwrotnie. STEROWANIE PRACĄ PIECA. To najczęstszy problem dla mechaników który odstręcza od samodzielnej budowy pieca a starzy elektrycy potrafią tylko zbudować na kłapiących i iskrzących stycznikach mechanicznych więc odpada sterowanie PID -pozostaje mało dokładna regulacja histerezowa i ogromna awaryjność. Można na allegro kupić całe kompletne zmontowane w skrzynce sterowanie z kablem i wtyczką 5cio pinową do gniazda mocy, tylko grzałki kupujesz i łączysz w 3 pakiety pod wyprowadzone zaciski. Grzałki kup od producentów pieców oni wiedzą które są bezawaryjne. Bardzo nowoczesny już zaprogramowany sterownik PID z timerem i podłączoną sondą Pt100 z trzema włącznikami elektronicznymi SSR 80A na moce od 3kW do 48kW z alarmem, włączaniem oddymiania i termoobiegu kosztuje ok 1,5tys zl netto. Bartek pytaj o nie jasności a także o inne elementy budowanej lakierni. Pozdrawiam
      oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
    • ~ bert777 18 ponad rok temu Jeszcze raz dziękuje za zainteresowanie! Generalnie sprawa gabarytów wygląda tak, że jestem zmuszony zrobić piec fizycznie dwu-częściowy. Hala ma długość 16m czyli nie ma opcji 10m + drzwi + wsad razem wygodne 23m powinny być przy piecu jednostronnie otwieranym, ale gdy zastosuje 6m z np 9 metrowym wsadem wychodzi nieco ponad 9m długości łączne i do tego spokojnie zamykam piec dostawka 4m czyli raz, że mimo krótkiej hali zachowuje wielozadaniowość dwa większość ogrodzeń z tego so sie orientuje ma wymiary bramy dwu skrzydłowej wachadłowej około 5m czyli z luzem do 6m wejdzie do tego pola od 1.8m do 2,2 m sytuacja j.w. Problemów z różnica temperatur nie powinno byc gdyz zamierzam niejako zbudowac jak pisałem dwa piece czyli każdy z nich będzie miał dopracowane grzanie wedługo swoich gabarytów, a miejscem łączenia obu będą drzwi. Wiem- troche abstrakcyjnie to wygląda i pewnie będzie zabawy żeby to działało tak fajnie jak sie słyszy ale na zdrowy rozsądek ile detali długości 10m przerabia średniej wielkości malarnia ? Dzięki temu, że będą dwa piece przy mniejszych detalach zdecydowanie większa moc przerobowa, jeszcze większe oszczędności gdyz dobiore piec do detalu a nie bede ograniczony wielkością pieca a co za tym idzie moca jego grzałek analogicznie - mniejszy wsad mniejszych detali = mniejszy piec przy zachowaniu zasad termodynamki myślę, że wyjdzie doskonale. Problem jaki napotkałem to termoobieg. Mianowicie dzwoniąc do producentów piecy usłyszałem - Panie jesli farba jest dobrze nałożona to w środku może być tornado a proszek nie spradnie,,, No tak a co jeśli będzie słabiej nałożony ?! Ucze siei nie ukrywam tego niestety tak jak w kwestiach technicznych moge szukac porad na takim forum jak to dzięki życzliwości ludzi z branży tak ręki to napylania z literek nie dostane... Maluje na mokro też zaczynałem jako samouk i myśleidzie to nawet nawet ale z reszta samozaparcie odziedziczyłem po ojcu więc się nie martwie. Błędów z początku będzie mase i z tym sie licze, z czasem mozna powiedzie, że samo przyjdzie lecz chce uniknąć kosztów które sie z błędami łącza (źle pomalowane = poprawka= KOSZTY) na które mnie ewidentnie nie będzie stać na początku działalności. Prosze o kilka porad dotyczacych właśnie tego zagadnienia. Wystarczy zastosować wentylator promieniowy i do tego zasada wentylacji czyli wszystkie kanały powinny byctej samejdługości żeby nadmuch gorącego powietrza od dołu był taki sam ? Czy może sekcja ssaca tylko jedna wydmuch tez tylko jeden ? Nparawde nie wiem jaksie za to zabrać. Kolejna kwestiato system grzania. Z decydowałem sie na ogrzewanie elektryczne i to juz postanowione mam odpowiednie przyłacze sam jestem elektrykiem utrzymania ruchu wiec doświadczenia i z grzałkami jka i sterowaniem mam duże ta sprawde opanuje bez najmniejszego problemu. Pozostaje kwestia dpostarczenia tego ciepła, wątpliwości narobił mi Pan Jerzy z firmy Wolmal który przedstawił Ich projekty wymienników grzałkowych podobnych do tych z wymienników do palników olejowych. Nie wiem tylko jak zachowac jak najmniejsze straty ciepła. A może nie popadac w paranoje i zostac przy tradycyjnym rozwiazaniu czyli grzałki w podłodze pieca róznomiernie porozkładane a termoobieg załatwi reszte ? Z oddymianiem nie będzie problemu mam juz na to pomysł narazie cięzko mi to opisać słowami. Mam rysunki koncepcje postaram się w najbliższym czasie przerysowac to do cada i wrzucic tutaj do oceny. Sen z powiek spędza mi jeszcze rodzaj transportu detali do pieca. Ograniczeniem jest wielkość hali czyli trawersy górne niejako odpadaja a pozostają wózki transportowe, to znowu wieksza masa- nestetety konieczna masa. Co do pieca myślę że to tyle, poczekam na jakies sensowne wnioski czytających. Liczę na Was Panowie macie wiedze i doświadczenie które jest mi bardzo potrzebne!! Pozdrawiam Bartek
    • ~ Andrzej Śląsk 17 ponad rok temu Ogólnie każdy ma jakieś własne przemyślenia, ale kierunek dobry. Nie wyobrażam sobie tylko transportu. Przy tak dużym piecu z wózkami będziesz miał problem. Wózki tak, ale w piecu 3-4 metry. Piszesz, że masz halę 16 m długą, szeroką pewnie też to nie mało. Możesz spokojnie planować transport górny. Z opisu wynika, że jesteś łebski gość, to sobie poradzisz...
    • ~ pulversulejowek 16 ponad rok temu Dwa piece łączone drzwiami rzeczywiście załatwią twój problem za krótkiej hali - tak możesz robić. Termoobieg - tym się w ogóle nie martw. w twoim przypadku polecam tradycyjne grzałki fawierowe w podłodze równomiernie rozłożone i dowolny wentylator nawet zwykły śmigłowy włączany dwoma szeregowymi stycznikami jeden w drzwiach -zwiera przy zamykaniu drzwi drugi termostat zwierający po osiągnięciu np. 120 C wtedy farba jest już stopiona i rzeczywiście może być tornado. Jeśli wybierzesz profesjonalny termoobieg to grzałki w trzech pakietach wokół odśrodkowego wyrzutu powietrza albo jak robi romer w suficie lub jak wolmal boczne na przeciw drzwi. romer nawet pokazuje obieg powietrza to resztę skojarzysz. Oddymianie - dwa okrągle otwory z szybrami zamknięte delikatną sprężyną i dwa elektromagnesy otwierające sterowane równolegle od dzwonka alarmu. Wlotowy otwór na dole tuż przy drzwiach wylotowy po przekątnej pieca na górze na nim rura wylotowa spalin na zewnątrz hali - to wystarczy Transport tu Andrzej ma rację - trudno operować 6cio metrowym napakowanym wózkiem. wózki wymagają równej gładkiej podłogi, musisz mieć po dwa na piec czyli cztery + miejsce na kabinę proszkową + przygotowanie powierzchni musisz to przemyśleć zeby na szerokości hali się to wszystko zmieściło - my zwracamy twoją uwagę na niedogodności. Rozumiem że transport górny odrzucasz bo niska hala czy też przerażają koszty?.
    • ~ Andrzej Śląsk 15 ponad rok temu Wysokość hali to nie problem. Trawersy i tak są na prawie max. wysokości pieca, nad nimi kratownice, w zależności od gabarytów malarni ok.50 cm i nad nimi dach pomieszczenia. Koszty, tu sprawa może iść ostro w górę. Same rolki dają niezłe kwoty. Ale pomyśl czy będziesz stosował pojedyncze, czy w zestawach. Szyny też na początek ogranicz do minimum, z czasem możesz dokładać nowe i wszystko rozbudowywać...
    • ~ bert777 14 ponad rok temu Hala ma wysokość 3,4m wiec zdecydowanie powinno wystarczyc. Dach sam w sobie to konstrukcja kratownicy wiec mozna do tego sporo podwiesic zwłaszcze że pokryty jest blacha falista która niezby go obciąża. Same trawersy myślałem żeby zrobic z profila C pół zamknietego takiego jak stosuje sie przy bramach przesuwnych, przekrój 80x80 powinien w zupełności wystarczyc. Wózki tez od bram - dobre łożyskowanie i spasowanie z profilem. Walcarke mam to wszystkie łuki sobie porobie ale utknałem jak zrobic przejścia kątowe np odjazd od kabiny i przejscie na trawers prowadzący do pieca ? jak zrobic zwrotnice ? Nie widziałem na żywo oryginalnych trawersów wiec nie jestem wstanie tego skopiować. Grzanie pieca: Tutaj z pomoca przyszedł mi Poznański Ceglorz :) Znajomy pracuje tam w byłym ZNTK obecnym FPS producent wagonów kolejowych. We wagonach jest ogrzewanie elektryczne i sa pakiety grzałek. Zasilane napięciem 3000V ale połaczone w szereg... Po rozpięciu pakietu i połączeniu go równolegle grzałki pobieraja 227V takze idealnie sie złozyło, Grzałki pracowały po 30 lat we wagonach wiec tutaj też dadza rade, sprzedaja je po cenie złomowania praktycznie wiec za rozsądne pieniązki moge uzbroić piec w ogrzewanie. |Co do termoobiegu to także z FPS-u załatwiam wentylatory promieniowe ... niestety silniki na prąd stały i tym się musze zająć ,,, przetocze wałek i założe inny silnik bo nic innego nie pozostaje. Reszta pieca raczej juz dzieki Waszym radom dam rade zrobić. Zostaje kabina do napylania na która tez mam koncepcje i będzie wykonana bardzo podobnie do kabin otwartych np Romera U góry system odciągowy i teraz pytaniem czy te filtry które Widac to jedyne filtry czy one tylko zbieraja proszek wzgrubnie ? Wewnatrz sa jakieś inne z różna gradacja przelotu czy jak to tam jest bo tez nie miałem okazji tego obejrzeć nie mówiąc o rozrysowaniu sobie wiec liczę na Wasze porady.
    • ~ jacek 13 ponad rok temuocena: 0%  Chlopie tez mialem wielkie plany budowy pieca. Jezdzilem po wielu producentach ale jednak zakupiłem piec u Pana Jerzego. Podobalo mi się jego podejscie do klienta i nadal mi sie podoba. Zakupilem u niego wszystko: piec, kabina, myjka, aplikator. Piec oczywiscie olejowy:) Masz problem z halą?? Ja też miałem. Pan Jerzy podpowiedział mi ile ma mieć metrów do wsadu i do wysadu " nazywam to wyjsciem". Postawiłem ją szybciej niż dowieżli mi piec:) Trawersy oczywiscie porobiłem sam. Jak nie wiesz jak wjechać z kabiny do pieca do zapraszam. Hala 22 m długości, 8 m szeroskości. Bardzo proste rozwiązanie i mysle że bardzo dobre. Tak jak mówisz trawersy na ceowniku połzamknietym od bram. Chodzi wszystko wporządku tym bardziej, że mam 4 szyny w piecy. Z kabiny laduje kazdy trawers osobno, ale do pieca wieżdżają 4 na raz. Wyjazd też jest 4 na raz. Zapraszam.
    • ~ jacek 12 ponad rok temuocena: 100%  Zapomnialem napisac, ze piec ma 6,4 m dlugosci, 1,5 szer., 2,3 wys. robocza. Dwa wymienniki.
    • ~ bert777 11 ponad rok temu Naprawde z chęcia kupiłbym piec takich wymiarów jaki potrzebuje lecz jak zwykle sa jakies "ale". Pierwsza sprawa to że nikt nie chce przystac na moja konstrukcje pieca czyli 2 częściowy tzw dostawka. Druga sprawa to po przeczytaniu artykułu budowa pieca jaką proponują producenci jest deczko nie do przyjęcia. Kolejne ale mysle że najważniejsze to koszty! Za co Ci ludzie chca tak ą góre pieniędzy ? Licząc nawet stal jakościową niskowęglową pierun wie jaką do tego naprawde dobre poszycie po ocynku i proszku, do tego super wydajne grzałki termoobieg oddymianie elektryke. Za dwa piece z moich obliczeń nie przekroczę 15tys zł. a Pan pewnie za swój zapłacił ponad 30tys. Jak miałbym pieniądze w nadmiarze to pewnie bym kupił. Co do hali to niestety już stoi paręnaście ładnych lat wiec przebudowa raczej nie wchodzi w grę, muszę tak pokombinować żeby wszystko weszło i było wygodnie. Trawersy z chęcią obejrzę tylko prosiłbym o namiary albo chociaż zdjęcia bo z tym naprawdę problem. bertram1@wp.pl Pozdrawiam Bartek
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ jacek 10 ponad rok temu Podeśle fotki. Mysle, ze artykuł o budowie pieca nie jest zły, ale jest jedno ale. Ludzie z firm produkujących piece już nabrali napewno jakiegoś doświadczenia. Piece ich się sprzedają i myślę że będą.
    • ~ jacek 9 ponad rok temu A co do kwoty którą Pan podaję to się z tym nie zgodzę. Proszę zobaczyć wykonanie takiego pieca. Nie trudno jest zrobić piec ala buda dla psa. Ja już parę lat siedzę w stali i wiem co ile kosztuje. Policzyć samą blachę na zewnątrz przynajmniej 1 mm. na taki piec jak Pan chce to jest ok. 60 m2 = 480 kg x 2,2 zł = 1056 zł. A gdzie konstrukcja główna?? Gdzie wykończenie, gdzie docieplenie itd...? Nie ma szans, że Pan się zmieści w tej kwocie. A czas pracy?? Nie namawiam, ale wiem, że efekt końcowy = 0 z tym że ma się satysfakcję z pracy.
    • ~ bert777 8 ponad rok temu Za zdjęcia będe naprawde wdzięczny bo powinny sporo wątpliwości rozwiać. Koszty pieca Blacha na poszycie 2mm - 2200zł Konstrukcja kształtownik100x100 - 55zł/mb potrzeba 56mb x 55zł = ~3100zł orzebrowanie kształtownik 40x40 10,2zł/mb 120mb x 10.2zł = ~1300zł drobne wykończenie środka podpory kanałów mocowanie ocieplenia kształtownik 20x20 - 4zł/mb 120mb = 480zł Ceownik na drzwi 150x60 30mb x 24zł = 720zł Grzałki Fawirowe 3,3kw = 204zł/szt 25szt = ~5000zł Ocieplenie około 3800zł + maty termo 700zł Zliczając materiał na oba piece 17,300zł - Cały materiał z dużym zapasem i wystarczy go jeszcze na kabine. Sterowanie praktycznie mam brakuje regulatora i bedzie wsio.
    • ~ jacek 7 ponad rok temu Kolego skąd takie ceny materiałów?? 40x40x2 to max 8.5 zł ( oczywiście brutto). Chciałbym mieć takich klientów:) 100x100x4 55 zł tak? Ceny kosmos. Radze Ci zrobić konstrukcję z kształtownika prostokątnego. Zrób sobie dobre ocieplenie, nie słuchaj porad pewnej firmy, że 8 cm wystarczy. Jeżeli Ci to wyjdzie to radze się wziąść za to. Zdjęcia wyślę w piatek.
    • ~ bert777 6 ponad rok temu Że wyjdzie nie mam wątpliwości:) W Sumie racja łatwiej będzie zrobić z prostokątnych kształtowników... będzie więcej miejsca na ocieplenie. Jak myslisz 15cm wełny do tego 3cm pianki termo i 5mm maty termo wystarczy jako izolacja ? Na zdjęcia własnie czekam bo nadal problem z tymi zwrotnicami . Ojciec ma sklep instalacyjny wiec izolacje bede miał naprawde tanio i nie ma co szczędzic na grubości tak jak mówisz. Prędzej czy później sie zemści. Mam jeszcze jedno pytanie mianowicie Jaka według Was powinna byc moc grzewcza pieca o wymiarach 6x2x1,4 oraz 4x2x1,4 oczywiście wymiary urzytkowe piecy . Według mnie na większy powinno wystarczyć 50kW na mniejszy 30 też spokojnie powinno pociągnąć. Jakie są Wasze opinie na ten temat za dużo za mało ?
    • ~ pulversulejowek 5 ponad rok temu Bartek uważnie śledzę ten wpis, nie znam cen więc się nie wtrącam ale parę uwag mam. Od końca - wylicz potrzebną moc TWOJEGO PIECA a nie pytaj czy 50kW + 30 kW wystarczy. Nadmiar mocy też jest szkodliwy bo powstaje problem odbioru tej energii cieplnej przez powietrze w piecu i przegrzewanie się grzałek. Zawierz Newtonowi i zrób założenia realne: - masa grzana wewnętrznej części pieca - ile kg - masa jednorazowego wsadu detali myślę że nie więcej jak 1 tona bo ci porozgina szyny transportowe albo się urwie w piecu. Zsumuj masy i podstaw do wzoru - wyjdą kW na godzinę - załóż sprawność 90 % czyli powiększ wyliczoną moc o 10 % - załóż czas nagrzania realny nie godzina ale 20 minut czyli wyliczoną moc x 3 ( bo godzina to 3 x po 20 minut) wyjdzie ci ileś kW, Wyliczoną moc podziel 3/4 na duży 1/4 na mały - koniec z wyliczanką. Instaluj taką moc uwzględniając równomierne obciązenie faz i moce pojedyńczych grzałek oraz wentylatorów. Blacha na zewnętrzne poszycie pieca nie 2mm tylko 1mm albo 0,7 traperowana kolorowa powlekana ( będzie pięknie ale decyduje koszt) Izolacja - bardzo dobrze tylko już za dobrze. Jadąc od zewnątrz - blacha trapezowa powlekana 0,7mm - 2 x 6 do 10 cm wełna mineralna układana z przesunięciem by nie było mostków cieplnych - płytko traperowana blacha ocynkowana lub czarna 0,5mm albo - termo alu mata 3 cm zamocowana za jej siateczkę stalową albo dodatkowo cienka kratownica stalowa 10x10 z drutu 2mm - żadne pianki tylko na podłodze cienka blacha by można było wejść do pieca. - na wewnętrznych które się nagrzewają konstrukcjach dawaj luzy na rozszerzalność cieplną by nie pogieło. "Regulator temperatury timer" lub "Sterowanie pieca proszkowego" - tak wpisz na allegro i taki kup nie kombinuj bo sam timer kosztuje 600 zl. Podałem twój mail koledze który zrobił transport podwieszany z trawersami obrotowymi bo miał mało powierzchni tak jak ty - wygląda super i bardzo praktycznie - może się do ciebie odezwie.
    • ~ posesja 4 ponad rok temu Witam, śledzę ten wątek z wielką uwagą.Sam podobnie jak Ty chcę zbudować swój własny pierwszy piec.Jeśli mozesz podaj swój mail celem wymiany doświadczeń.Pozdrawiam Paweł
    • ~ bert777 3 ponad rok temu Witaj Pawle. Ostatnio troszke zaniedbałem forum za to wziąłem sie za robote :) mój meil bertram1@wp.pl pytaj do woli ale i tak najlepiej będzie wypowiedzieć sie na forum gdyz fachowiec ze mnie żaden a burza mózgów naszych specjalistów mysle ze odpowie na wiele pytań. Pozdrawiam bartek
    • ~ Radek 2 ponad rok temu Witam Chciałbym skontaktować się z użytkownikiem forum, który zbudował sam piec do polimeryzacji (na olej opałowy) Przymierzam się do czegoś podobnego i o ile to nie problem chętnie skorzystałbym z porady i doświadczenia. Z góry dziękuję za pomoc i zainteresowanie tematem
    • ~ Radek 1 ponad rok temuocena: 100%  Mój mail rybak.radoslaw@gmail.com