• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 - IGP 2024 Julian

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • piec i aplikatorODSŁON: 6109
        ~ lukas Dodany: ponad rok temu

witam wszystkich jestem na etapie rozgladania sie za lakiernia proszkowa, prawdopodobnie uzywana, na co nalezy zwrocic uwage przy ogladaniu pieca do polimeryzacji, czy taki piec mozna w jakis sposob przetestowac? kolejna sprawa jest zakup aplikatora mam na oku wagnera ale nie wiem w jakim stanie, czy da sie to w jakis sposob okreslic?prosze o pomoc.

• ~ Paweł 4 ponad rok temu Mogę zaoferować nowego Wagnera. tel. 0 695 60 62 62
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Slawek 3 ponad rok temu Witam! Jesli chodzi chodzi o piec, to niewiele jestes w stanie zrobic "na oko". Po podlaczeniu pieca powinienes przeprowadzic pomiar temperatury pieca. Jesli jestes w stanie zobaczyc piec podczas pracy przed jego zakupem, przyjzyj mu sie dokladnie, czy na scianach nie zbiera sie woda kondensacyjna - moze to oznaczac nieszczelnocs pieca. Mozesz tez zmeirzyc temp. pieca w roznych miejscach - jezeli sa duze wahania, to wiadomo co. W jaki sposob sprawdza sie grzalki - nie wiem. Pistolety (a raczej powielacz napiecia) mozna sprawdzic specjalnym urzadzeniem. Poza tym aplikatory maja cala mase elemntow, ktore sie scieraja: dysze, weze, elementy inzektorow... Jednak jesli chodzi o aplikatory mysle, ze oplaca sie inwestowac w nowe, w koncu bedziesz nimi pracaowal min. 8 godz dziennie, powinny byc mozliwie niezawodne. Za najlepsze marki uznawane sa Wagner i Gema. Osobiscie preferuje Geme, ale to juz kwestia gustu. Za ew. serwis zarowno Gemy jak i Wagnera bedziesz musial zapewne i tak zaplacic :-) - moze wypowie sie ktos z Wagnera albo Gemy? - sam jestem ciekaw jak to jest) Pozdrawiam i powodzenia!
    • ~ greg 2 ponad rok temu Co prawda osobiście mam kilka aplikatorów gema ale z wagnerem też miałem doczynienia i moge powiedieć że solidna firma co do pieca do polimeryzacji to zależy do czego potrzebujesz jakie detale będziesz malował
    • ~ Dar 1 ponad rok temu Witam Co do pieca to wszystko zależy jakiego rodzaju to piec? Czy jest to piec przelotowy czy zamknięty.Jakim medium zasilany - elektrycznie-gazowo-olejem opałowym? Generalnie jak piec nie działa to za wele nie zobaczysz, jeśli działa to sprawdź izolację i zamknięcia.Sprawdz w jaki sposób pracują palniki, czy wyłanczają się i w jakim odstepie czasowy.Kolejna sprawa to jakiej mocy są te palniki i czy radzą sobie z pełnym wsadem.Należało by wykonać pomiary temp. do tego celu słuzy miernik z sondami lub przyklejane termometry ( te jednak nie oddaja 100% obrazu).Jeśli jesteś zainteresowany moge wykonać takie badanie i zostawić pomiary w pliku xls. lub wydruku z diagramem.Jeśli chodzi o aplikacje to również pytanie czy chodzi o aplikowanie reczne? Jeśli tak to polecam Wagnera i nie koniecznie nowego.Bardzo dobre i proste w osłudze są Primy.Mogę Ci pomóc w tych kwesiach lecz to bardziej na tel.Jeśli chcesz to daj znać podam na emaila darecki32@tlen.pl