- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Pogorszenie ciśnienia piaskowania Zima ?ODSŁON: 2993
~ Marcin Dodany: ponad rok temu
Witam, od kiedy spadły temp. strasznie mi spadło ciśnienie piaskowania tzn na wszystkich manometrach jest ok 4 bar jak było ale jak piaskuje w ogóle nie czuć ciśnienia jakby 1bar był dopiero jak zwiększyłem ciśnienie na 7bar na manometrze to zaczeło prawie normalnie pracować,,, gdzie upatrywać winy ? mam kompresor śrubowy Alup 15kw po tym calowa rura PP wychodząca na dwór tam dobrej klasy odwadniacz z manometrem. Ścierniwo się z zimna bryli ? Coś z wodą w powietrzu ? Miał ktoś coś podobnego obok siebie ?
-
~ bartek 2 ponad rok temu Pierwsza zima we fachu piaskarza ❓ ojjj pamietam ile my sie nameczylismy pierwszej zimy... A zobaczysz co sie dzieje przy większych mrozach bo narazie to delikatnie przypizdzilo :) rozumiem ze chlodnika ziebniczego brak ❓ a z dobrych informacji to osiagnales wreszcie punkt rosy i odwadniacz powinien poprawnie pracowac ale jest za malo wydajny i powietrze marznie konkretnie woda w nim zawarta bo ma idealne warunki tzn temp powietrza oraz temp otoczenia. Wszystkie przejścia srubunki każde przewężenie zachodzi szronikiem i zmniejsza przekroje przez co nie mozesz uzyskać oczekiwanej wydajności. U nas piaskarnie zrobiliśmy w izotermie z auta ciężarowego do tego osuszacz separatory cyklonowe i przy samej piaskarce kolejny separator i odwadniacz. Faktycznie powietrze po uzdatnieniu na hali jak wychodzi do hali nieogrzewanej w której stoi izoterma jest na tyle uzdatnione ze przy piaskarce nic sie nie zbiera ale lepiej dmuchać na zimne. Według mnie powinieneś zadbac o uzdatnienie powietrza zaraz po wyjściu ze sprężarki przed wyjściem na dwór bo inaczej nie zwalczysz problemów. Zima to dla nas ciezki okres a jak mówiłem mrozy faktycznie jeszcze nie przyszly. Innym rozwiązaniem jest schowanie kufla w pomieszczeniu ogrzewanym i dłuższy waz piaskarski ale jaki balan z tym związany pewnie sie orientujesz. Pozdrawiamoceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
-
~ Marcin 1 ponad rok temu Dzięki wielkie za obszerne wyjaśnienie i poświęcony czas, faktycznie pierwsza zima i właśnie tak mi coś chodziło po głowie że to problem z tą wodą w powietrzu będzie. Nic postaram się to zmodernizować. Jeszcze raz dziękioceń komentarz zgłoś do moderacji