• ReklamaA1 - silpol v2

Szukaj

Reklama
    B1 - emptmeyer 28.05-31.12 Julian

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Pomiar czasuODSŁON: 2512
        ~ diablo999 Dodany: ponad rok temu

Witam. Pytanie trochę głupie ale muszę znać odpowiedź. Mam takie pytanie odnośnie wypalania farb proszkowych w piecu.Czy jak piec jest nastawiony na 200oC i wypala się farba 20 minut od złapania 200 stopni.Czyli w sumie siedzi 29minut, (20 minut plus około 8-9 minut zanim dobije do 200 stopni) Moje pytanie czy to jest jakaś różnica jak wypala się 29 minut luzem bez włączonego przełącznika na rozdzielni pieca "pomiar czasu" , a z włączonym przełącznikiem który to odmierzy 20 minut i da sygnał gdy czas dobiegnie do końca?

• ~ grubba 3 ponad rok temu nie gniewaj się ale musze zapytać: grzejesz coś w tym piecu, czy tylko powietrze? ;)
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ mt.dzwiedz 2 ponad rok temu Zalecany czas wypalenia farby proszkowej mierzysz od momentu osiągnięcia temperatury przez detal(e). Kiedy ja wypalam, dodaję 3 minuty więcej do czasu wypału od osiągnięcia przez piec docelowej temperatury. No ale ja użytkuję piec elektryczny i on dochodzi "trochę" dłużej niż 8-9 minut.
    • ~ grzegorzc0 1 ponad rok temu Na kartonie jest podana temp którą musisz osiągnąć na detalu i po jej osiągnięciu odliczasz podany czas. Jak szybko osiągniesz na detalu żądana temperaturę zależy od ilości wsadu grubości materiału temp. otoczenia (zima-lato)itd. Poproś dostawcę farby aby zrobił ci pomiar rozkładu temp. w piecu. Po takim pomiarze otrzymasz wykres z którego będziesz wiedział po jakim czasie na detalu temp. doszła do żądanej.