• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

ReklamaB1 - EcoLine 04.2021-12.2024 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • problem z farbąODSŁON: 2368
        ~ krz Dodany: ponad rok temu

Witam. Od ponad miesiąca mam problem z nie jednolitą powłoką, przy nakładaniu na detal proszku widać takie mikro dziurki ( jak by ktoś nakłuwał świeżo położony proszek) po wypaleniu widać wszystkie nie ruwności, nie zalane miejsca. Materiał to blacha surowa którą piaskuje a po przedmuchaniu lakieruje. Przerobione od okresu letniego już koło 1000m2 i nigdy nie miałem najmniejszczego problemu, dopiero od miesiąca i nie wiem w czym leży przyczyna. Piasek zawsze nowy, czysty. Proszek brany z pulverita i oxyplast na każdym to samo. Proces wygrzewania zgodnie z zaleceniami producenta. Aplikator to wagner epg-d1 (próba zmianny ustawień też nie pomogła) Proszę o radę w czym może być problem.

• ~ krz 7 ponad rok temu tu link do zdjecia http://wrzucaj.net/images/2015...
      oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
    • ~ krystal klear 6 ponad rok temu wilgoć? może być coś nie tak z powietrzem z kompresora - syf na ścierniwie w piaskarce...pierwsza myśl.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Felgen 5 ponad rok temu Też bym szukał przyczyny w powietrzu jakie dostarczasz z kompresora zimą jest o wiele trudniej o jego odpowiednie parametry każdy kto ma piaskowanie o tym wie, sprawdź filtry i osuszacz ziębniczy . Czasami jak dasz za duże napięcie na aplikatorze to igiełkuje ale to są o wiele mniejsze nakłucia. Co do brudu na piasku też nie sądze bo wtedy masz o wiele większe kratery z pogrubienie wokół krateru ale....Dla pewności weź jeden taki element przemyj go pędzlem benzyną ekstrakcyjną wygrzej 15min w 210 i spróbuj na nim zobacz co będzie się działo. Jak się poprawi spróbuj bez grzania samo mycie ekstrakcyjną i zobacz.
    • ~ krz 4 ponad rok temu kolejny dzień walki bez efektów. Proces piaskowania odpada, piasek nowy, suchy i brany z kilku źródeł. Wilgoć w hali czy w powietrzu sprężonym które idzie do aplikatora? U mnie wygląda to tak. kompresor ABAC tłokowy potem filtr omi, potem blok filtracyjny ckd (odwadniacz 5mic / odolejacz 0.1mic) i jeszcze jeden taki sam blok ckd przy samym aplikatorze. Woda pojawia się odwadniaczu omi a w ckd jej w ogóle niema lub minimalne śladowe ilości. Blok ckd przy samym aplikatorze zawsze czysty. Dziś zrobiłem próbę. W ziołem blachy wypiaskowałem, przedmuchałem i napyliłem. Efekt jak wyżej pisałem, nakłucia jakby igła po świeżo napylonym detalu. Zdmuchnołem proszek z blachy i surową w jechałem do pieca 10min w 190c po wyjechaniu z pieca poczekałem aż ostygnie i osiągnie temp otoczenia koło 5c i ku zaskoczeniu blacha wychodzi bez najmniejszego problemu, nakłucia nie wychodzą mimo zmiany w napieciu czy bardzo dużej ilości nakładanego proszku. Po wypaleniu na powłoce lakierniczej niema ani jednego nakłucia. (testowane na 6 blachach) pytałem firmy, gwaratowali że materiał jest ten co zawsze od tego samego producenta stali)
    • ~ krz 3 ponad rok temu Jakość powietrza przy piaskowaniu powinna być dobra, odstojniki filtry, zbiornik wyrównawczy i duży osuszacz (100%sprawny) i wszystko wraz instalacja spr. powietrza ulokowane w środku hali
    • ~ krz 2 ponad rok temu Witam. Problem rozwiązany, przyczyną były złe ustawienia pistoletu oraz nie poprawna odległość od detalu do pistoletu podczas malowania. Powietrze oraz farba były ok. Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
    • ~ krystal klear 1 ponad rok temu ..czyli powód całkiem prozaiczny :}