- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Problem z transparentną farbą ODSŁON: 7054
~ Rycerz;-) Dodany: ponad rok temu
Problem dotyczy farby proszkowej transparentnej kolor ciemny niebieski coś jak RAL5010.Efekt po malowaniu to takie jakby ciemne ciapki gdy się spojrzy pod kątem na malowany detal,jakby lakier nie był dobrze wymieszany.Pobieram farbę z pudła i myślałem że to może być problemem lecz na próbę wsypałem w zbiornik z fluidyzacją i efekt ten sam.Staram się proszek napylać równo dodam że z innymi kolorami nie ma tego problemu.
-
~ pulverpolska 18 ponad rok temu No i co Rycerzu mija tydzień nikt Ci nie odpisał i nie rozwiązałeś problemu? Widziałem że usilnie poszukiwałeś pasków do pomiaru temperatury detali w piecu. Pewno hurtownia powiedziała że masz uszkodzony piec coś z temperaturą?. Opisz swoją "drogę przez mękę" dokładnie bo to też nauka dla nas wszystkich na przyszłość. Ja również chętnie czegoś się nauczę. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 17 ponad rok temu Pasków szukałem w innym celu jakbyś mógł to napisz w tamtym temacie jak się je stosuje?Co do problemu z transparentną farbą na razie bez większych zmian ostatnio malując zmieniłem parametry dałem więcej proszku zmniejszyłem ilość powietrza i może ciut mniej widać ciapki bo co oczywiste ciemniejszy kolor wyszedł.Przy jakich parametrach byś polecał malować transparentną farbą bo już cudowałem różnie i efekt mnie nie zadawala:-( Dodam że aplikację mam dość leciwą WAGNER PRIMA EPG2008oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 16 ponad rok temu O Rycerzu żeby Ci pomóc w temacie ciapków w transparencie to musisz mi napisać dokładnie krok po kroku od początku co robisz z detalem do malowania jak czyścisz. Jakie płyny i chemikalia używasz. Co to za farba - producent oznaczenia parametry z kartonu data produkcji farby najlepiej - zdjęcie nalepki z kartonu Koniecznie zdjęcia nawet z komórki tych ciapków. To jest bardzo trudny temat do rozwiązania na forum bo nie można zamieścić zdjęć. Wyślij mi to wszystko na mój mail henryk@pulverpolska.pl ale nie obiecuje że rozwiąże problem a na pewno "będzie bolało". Najważniejsze czy chcesz by ci pomóc bo jak napisałem jednemu prawdę to mnie obraził. Przeczytaj też uważnie temat "czas w piecu " kolegi leona Paski temperaturowe to najlepszy sposób na weryfikację parametrów twojego pieca. Robi to się raz na nowym piecu i gdy coś złego się dzieje z pracą pieca. One mierzą max temperaturę jaką osiągają detale a nie to co wskazuje sterownik pieca ( pomiar temp powietrza w okolicy czujki)a przecież o to chodzi. Robi sie to pod pełnym obciążeniem pieca. Paski REATEC Są w dwu zakresach. pomiarów 110-160 C oraz 166-216 C Ja sprzedaję te pierwsze są w listkach po 10 szt w cenie netto 63,60 zl/listek ( 10 pasków). Pomiar robi się tak: Rano przed włączeniem pieca wieszasz cały piec detali NIE MALOWANYCH !!! NA FULL a na detalach w różnych miejscach pieca przyklejasz paski ( są z klejem jak nalepki samolepne) kleisz w środku , na dole, na górze , przy drzwiach. W zależności jak duży masz piec wyjdzie od 5 pasków do 10. PRZESTAWIASZ !!!! sterownik pieca na 150 C zamykasz drzwi i jazda. Po nagrzaniu do 150 C piec sie wyłącza i włącza utrzymując temp. o tego momentu odczekaj 5 min i wyjedz z towarem z pieca. Każdy pasek przyklejony do detalu pokaże ci do jakiej temperatury nagrzał się ten konkretny detal. Od razu widzisz jaki był rozkład temperatur na detalach w różnych miejscach pieca i nie na pustym piecu ale pod obciążeniem. Zanotuj każdy wynik i miejsce detalu w piecu. Idealnie by było gdyby wszędzie wskazały paski 150 C.ale różnice +/- 5 C nie mają żadnego znaczenia jest OK. Jeśli z wszystkich pasków wyjdzie ci duża różnica na plus lub minus od 150 C to masz uszkodzoną lub nieprecyzyjną czujkę lub sterownik albo miejsce zamontowania czujki jest niewłaściwe. Jeśli wyjdą duże różnice w wynikach z różnych miejsc pieca to piec ma zły rozkład temperatur jeśli olejak to trzeba zmienić wdmuch powietrza na wachlarzowy i nie bezpośrednio na detale. Jeśli to elektryczny z grzałkami na dole i na dole detale miały wysoką temp. to najczęściej brak kratownicy i następuje dodatkowe nagrzewanie promieniowaniem podczerwonym które generują grzałki. Pomiar na paskach do 216 C niepotrzebnie marnuje energię nagrzewania i czas a różnice wyników są niewielkie. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 15 ponad rok temu Dziękuje za pewne wyjaśnienia,co do farby transparentnej jeśli nie rozwiąże problemu z ,,ciapkami,, to się odezwę na e-mail z bardziej dokładnymi informacjami.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 14 ponad rok temu Zacznij od takiej próby: kawałek czystej blachy aluminiowej wywierć otworek na haczyk i umyj blache wodą z płynem do mycia naczyń spłucz i wysusz recznikiem lub papierem toaletowym. Nie rób żadnego innego procesu !! pomaluj i wypal jeśli będą ciapki to 90% farba jeśli ciapków nie będzie to farba jest dobra a problem leży gdzieś u ciebie lub wykonawcy detali. Czy te ciapki nie wyglądają jak krótkie pęknięcia wewnątrz transparentu?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 13 ponad rok temu Detal malowany to rurka z duraluminium,przed malowaniem jest tylko szlifowany płótnem i bez mycia od razu malowany .Pęknięcia to nie są wygląda to tak jakby w niektórych miejscach poleciało więcej bazy .Tak jak pisałem jakby farba była słabo wymieszana.Przed wypaleniem również widać że są ciapki.Maluje jeszcze dwoma innymi kolorami i efekt jest extra równomierny ładny prześwit a z tym niebieskim to lipa wychodzi .oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 12 ponad rok temu Ale muszę cię ciągnąć za język od początku pisałeś o wszystkim tylko nie o tym że na napylonej farbie tez widać ciapki. Nie rób żadnych prób zdecydowanie zmień dostawcę farb!!! Nowa farba transparentna kolorowa fabrycznie jest jednolita ktoś prawdopodobnie z ciemnej niebieskiej chciał rozjaśnić i domieszał transparent bezbarwny taki mix się nie zawsze rozleje równo i widać ciemniejsze drobinki farby zawieszone w jaśniejszym kolorze. Może być też odwrotnie był transparent za jasny - domieszano ciemniejszego wtedy na napyleniu widać ciemniejsze punkty.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 11 ponad rok temu Też o tym samym myślałem że bezbarwny się dobrze nie wymieszał z bazą .Próbowałem ręcznie ją wymieszać lecz za bardzo to nie pomagało.Utwierdziłeś mnie w moich przekonaniach że wina leży po stronie farby.Dzięki za pomoc :-)oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Lakiernik 10 ponad rok temu No i co pulverpolska tylko potrafisz doradzić, żeby zmienić farbę. A jak to byłaby twoja farba to co? Gadać to każdy potrafi ale pomóc to już nikt.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 9 ponad rok temu Kolego Rycerzu juz drugi raz piszesz że "baza" nie wymieszała sie z bezbarwnym. Czyżbyś stosował farby transparentne uniwersalne gdzie pigmenty są dozowane do bezbarwnego na etapie hurtowni lub lakierni?. Jeśli tak -To nie jest dobra technologia jak sam sie przekonałeś bo nie zawsze się sprawdza. Niestety wtrącił swój komentarz kolega Lakiernik - jako autor wpisu proszę więc napisz czy podzielasz jego komentarz. Teraz ja- kolego Lakiernik jeśli ja tylko gadam i nie potrafię pomóc to czemu nie pomogłeś tylko milczałeś prawie dwa tygodnie od wpisu a komentujesz wpisy innych ? Ja na ostatnim miejscu stawiam opinię iż wina leży po stronie farby a moja wymiana informacji z autorem wpisu dobitnie o tym świadczy. Muszę cię też rozczarować - jako nie hurtownia ale filia producenta bez problemu wymieniam farbę jeśli nie jest zabrudzona a wadliwa - wiem nie wierzysz - więc mogę podać ci telefon firmy byś mógł sprawdzić bo jakaś głęboka frustracja i brak wiary w bezinteresowność ludzi przez ciebie przemawia.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz;-) 8 ponad rok temu Lakiernik jeśli moje przypuszczenia potwierdził pulverpolska że wina leży po stronie farby to co miał miał mi doradzić innego?:-)Pulverpolska tylko ten niebieski taki podejrzany jest a reszta jest ok .Farba jest z tego co się orientuje dość tania więc efekty są .oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ bob 7 ponad rok temu a co zrobić jak jest piec na podczerwień? Jak mierzyć rozkład temperatury?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 6 ponad rok temu kolego bob wpisz tem temat jako nowy wątek i opisz dokładnie - postaram sie odpowiedzieć.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz:-) 5 ponad rok temu Zamówiłem dwie próbki farb z innej firmy i jedna była ok a na drugiej już wychodziły cienie.Dodam że cienie wychodziły na ciemniejszym kolorze.Dodaje zdjęcie jak wygląda detal po malowaniu przed wygrzaniem http://images48.fotosik.pl/615... po wygrzaniu może tak bardzo nie widać tych cieni zależy pod jakim kontem się spojrzy na detal.Przypuszczam że jest może problem z produkcją takiej farby transparentnej w ciemno-niebieskim kolorze?Czy problem leży po stronie malarza czyli mnie :-)?oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulversulejowek 4 ponad rok temu Moim zdaniem problem leży po stronie farby transparentnej kolorowej. Jeśli masz możliwość zmień pistolet na trybo - powinno być lepiej, koniecznie fluidyzuj farbe a nie pobieraj z kartonu.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz:-) 3 ponad rok temu Wiem że najlepiej było by farbę pobierać ze zbiornika z fluidyzacją lecz póki co muszę z pudła pobierać.Trybo próbowałem może ciut było lepiej .Mam takie wrażenie że im maluje na mniejszych ustawieniach(mniej farby,powietrza) tym jest gorzej bardziej łaciate wychodzą.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulversulejowek 2 ponad rok temu Wcale nie wiedziałem że pobierasz farbę z kartonu tylko po efekcie się domyślałem. I żeby było jasne NIE PODEJRZEWAM PRODUCENTA FARBY myślę że to między fabryką a twoją lakiernią ktoś domieszał do tego niebieskiego transparentu sporo bezbarwnego transparentu by rozjaśnić efekt. Wszystkie szczegóły jakie podajesz o tym świadczą. Możesz mi przysłać odrobinę proszku to odeślę tobie zdjęcie z pod mikroskopu i wtedy zobaczymy czy to sie potwierdzi. Na teraz masz dwa wnioski: - nie kupować od tego dostawcy tej farby - każdego dnia przed malowaniem bardzo spulchniać zawartość plastikowego worka z farbą robiąc zakręcony balon z powietrzem i wstrząsać farbę by się na maxa zfluidyzowała a dopiero taką pobierać do pistoletu. Jeśli jest duża róznica w ładowaniu obu zmieszanych farb to moim zdaniem i to nie pomoże. Umieściłem dla ciebie zdjęcie z moim transparentem niebieskim ciemnym i efektem jaki ja proponuję - zobacz bo pogoń za najtańszą farbą niesie też problemy - w tym przypadku mam nadzieję że nie finansowe. Pozdrawiam http://www.fotosik.pl/pokaz_ob...oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Rycerz:-) 1 ponad rok temu W pierwszym poście pisałem że pobieram farbę z pudła.Myślałem że może to być problemem ale zrobiłem próbę ze zbiornikiem z fluidyzacją i różnicy nie było.Hmm... między fabryką a moją firmą to co w lesie kurier miesza farbę :D Malując tym niebieskim tak robię mieszam ją jeszcze w worku tak jak piszesz ale za dużo nie pomaga.Ja jestem tylko zwykłym skromnym lakiernikiem proszkowym :P więc że farba jest zamawiana tania to już nie moja w tym zasługa wiadomo jak teraz jest każdy szuka oszczędności.Problem się rozwiąże bo chyba zamówimy ten jaśniejszy kolor niebieskiego a On wychodził ładnie równo a z tego ciemnego się zrezygnuje.oceń komentarz zgłoś do moderacji