- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Przygotowanie ocynku i stali węglowejODSŁON: 11306
~ dzwiedz Dodany: ponad rok temu
Drodzy forumowiecze, lakiernicy! Zwracam się do Was z prośbą o polecenie chemii do przygotowania produktów do lakierowania proszkowego. Jakieś 90% tego co maluję, to moje produkty. Są to mocowania dla potrzeb budownictwa. Jest to stal cynkowania ogniowo, ale tu uwaga: cynkowanie ogniowe nie jest jednym z ostatnich etapów produkcyjnych, ale pierwszym. Ocynkowane płaskowniki są przeginane na prasach itp. Jakby nie patrzeć, są po tym trochę zabrudzone i zaolejone. Czasem dostajemy też elementy ze stali węglowej. Od paru miesięcy używam chemii Atotech UniPrep SA 2, oraz dodatku SP 1 ( w celu zwiększenia agresywności płynu). Wziąłem co oferowali, zależało mi na czasie a przedstawiciel sprzedający mi tę chemię dobrze nas obsłużył. Przedstawiciel twierdzi, że jest to preparat trójzadaniowy. To znaczy: odtłuszcza, nadtrawia i nakłada warstwę polimerów. Nie wymaga płukania. Na braku płukania już się przejechałem, na szczęście na własnym towarze. Przy górnym zakresie stężenia roboczego preparatu (5%) występuje problem białego nalotu na produktach (płukanie w wodzie w wannie napowietrzanej nie pomaga w jego usuwaniu). Generalnie stal cynkowaną ogniowo przygotowujemy poprzez trzykrotne zanurzenie w chemii (5 minut, 3 minuty, 1 minuta) i wodzie naprzemian. Paradoksalnie gorzej jest ze cynkiem galwanicznym, który trzeba mocniej nadtrawić, żeby nadać powierzchni bardziej chropowatą strukturę. Natomiast ze stalą węglową UniPrep SA 2 sobie zupełnie nie radzi. Dlatego proszę Was, doradźcie mi swoim doświadczeniem, wiedzą i znajomością rynku i polećcie chemię na moje potrzeby. Do dyspozycji mam dwie wanny (no ale w jednej musi być woda). Czyli potrzebuję porządnej chemii, uniwersalnej, do jednej wanny. Jestem gotów się szarpnąć na coś droższego i chociaź wiem, że jedna chemia, nawet najlepsza może niezastąpić kilkuetapowego mycia, trawienia, fosforanowania/polimeryzowania, płukania powierzchni, to jestem ograniczony wielkością hali, na której pracuję. Pozdrawiam, dzwiedz
-
~ stary 7 ponad rok temu wszystko nie tak jak trzeba. Ocynk ogniowy przy wyginaniu PĘKA!!!! TRAWIENIE to kwas najczęściej fosforowy bez spłukania powierzchnia koroduje, zwróć się do uznanych dostawców chemii pod lakierowanie proszkowe SurTec, Chemmetall, Alufinish Nabu o opracowanie procesu dla ciebie.oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
-
~ dzwiedz 6 ponad rok temu Testowaliśmy i nic nie pęka (to nie jest duże przegięcie). Tym sposobem zrobiliśmy od grudnia już ok. 7000 mocowań. Ocynk pękł na 5 sztukach. Wczoraj kontaktowałem się z firmą GT85 z Lublina, mają w swojej ofercie produkty z serii Ruster i Roklin, które zwróciły moją uwagę (bodajże Ruster P05 i Roklin P11- jako dodatek do Rustera). Możecie coś mi o tych produktach powiedzieć? I bardzo trapiąca mnie kwestia- czy ocynk można fosforanować? Chodzi tutaj o kwestię rozwinięcia powierzchni (no bo przecież nie zabezpieczenia przed rdzewieniem). Doradca GT85 powiedział mi, że biały nalot na ocynku powstaje przez to, że kąpiel której używam jest alkaliczna i że w kwaśnej ten problem by znikł i że są to tlenki cynku. Powiedział też, że jeżeli będę w kąpieli chemicznej do odtłuszczania i fosforanowania żelazowego wkładał głównie ocynk, to kąpiel szybko straci swoje właściwości fosforanujące. Dzisiaj będę się dowiadywał o produktach firm, które mi poleciłeś, Stary. Pozdrawiam, dzwiedzoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ stary 5 ponad rok temu gratuluję niefrasobliwości wyprodukowałeś 7000 wadliwych detali. ocynkownia więc bez problemowo da ci na piśmie gwarancję że ich ocynk przy wyginaniu nie pęka tylko wystarczy poprosić.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Kirk 4 ponad rok temu Ocynk można fosforanować. Z tym, że służy to tylko jego odtłuszczeniu, bo warstwa fosforanowa się na ocynku nie zbuduje. Do przygotowania ocynku potrzebne są fluorki, żeby powierzchnię nadtrawić. Poszukaj o wymienionych wyżej producentów preparatu odtłuszczająco-fosforanującego z fluorkami. Na pewno mają. Wtedy proces będzie uniwersalny do każdego rodzaju materiału. I nie słyszałem o tym, żeby ocynk w kąpieli fosforanującej obniżał jej aktywność. Znam firmę, gdzie fosforanują wyłącznie ocynk i kąpiel potrafi pół roku chodzić przy uzupełnianiu i filtracji i wszystko jest ok. Jedna płuczka to trochę mało, będziesz musiał często wymieniać wodę płuczącą.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ dzwiedz 3 ponad rok temu @ Kirk - poradziłem się firmy w okolicy, zajmującej się m.in. zaopatrzeniem lakierni proszkowych i padło na Nabudur 158. Ładnie odtłuszcza, nadtrawia i zero nalotów (mają wypełnioną tam jedną wannę roztworem tego środka). W karcie charakterystyki jest napisane, że przeznaczony jest do przygotowywania aluminium, nie cynku. Ale zapewniano mnie, że wszystko będzie ok. Lakieruję, zrobię nacięcia i zobaczymy. Powierzchnia nie jest śliska i gładka jak w przypadku alkalicznego UniPrepa. Widać, że jest nadtrawiona. Nabudur 158 zawiera fluorki w postaci fluorku amonu i fluorowodorku (o których mówiłeś, Kirk), kwas fosforowy(V), kwas siarkowy(VI). Paluchów już tam nie włożę (do wanny) ale przynajmniej będzie działać :) A pod stal będę musiał zrobić pomieszczenie z Karcherem i coś alkalicznego. @stary, bandówka, jak to bandówka nie przyjeżdża do nas prosta jak płaskowniki. Jest to nawinięta i nie jest spękana. Na dostarczonej karcie technicznej są podane jej parametry, możliwe kąty zgięcia, dopuszczalny nacisk itp. Nic nie jest przekraczane, więc nic nie pęka (no, prócz tych 5 sztuk, więcej odpadu jest po lakierowaniu- niedomalowane sztuki itp.)oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Kirk 2 ponad rok temu Spokojnie, takie środki nadają się i do aluminium i do ocynku. Jeśli chodzi o skład - jest ok, klasyczny środek do trawienia aluminium. Będzie dobrze ;) Z tym wkładaniem rąk nie przesadzaj, można, spokojnie, tylko jak masz jakieś rany to będzie piekło. Ale tak to nie ma obaw. Co do stali - fosforanowanie byłoby tutaj uniwersalnym rozwiązaniem, stal jak najbardziej możesz odtłuszczać alkalicznie, tylko zwróć uwagę na to, żeby nie minęło zbyt dużo czasu od przygotowania do malowania, bo jak postoi umyta to może ją zacząć żreć. Możesz też poszukać jakiegoś fosforanowania pod karchera, cenowo będzie podobnie, a przypuszczalnie nie będziesz musiał aż tak tego grzać.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ lakgal 1 ponad rok temu Witam. Czy potrzebujesz nadal informacji na temat obróbki chemicznej przed malowaniem powierzchni cynkowanych (ogniowo, galwanicznie) i stalowych ? Jeśli tak to podaj proszę adres mailowy. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji