• ReklamaA1 - silpol v2

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2024

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • Rozkład grzałekODSŁON: 3051
        ~ Lemur Dodany: ponad rok temu

Witam. Mam w planach budowę pieca o wymiarach 200x120 i wys. 180 cm. Chciałbym żeby był to piec o prostej budowie, najlepiej grawitacyjny ale nie wiem jak rozmieścić w nim grzałki z uwagi na wysokość pieca, czy oprócz grzałek w podłodze rozmieścić je równomiernie na ścianach, czy może tylko do jakiejś wysokości? Z góry dzięki

• ~ kdt 7 ponad rok temu u siebie mam prawie dwa metry bez wentylatora i działa to dobrze, chociaż detale muszą wisieć na jednej wysokości. montując grzałki w podłodze weź po uwagę, że może na nie kapać woda po myciu i szlag je zaraz trafi, tak samo jak coś spadnie.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Lemur 6 ponad rok temu Ja myślałem o wieszaniu ram motocyklowych lub dodatkowej rury w celu powieszenia drugiego rzędu felg, i teraz pytanie w jakich odstępach dać grzałki na ścianach i czy z tych na podłodze całkiem zrezygnować.
    • ~ Lemur 5 ponad rok temu albo nikt nie potrafi mi pomóc albo źle sprecyzowałem pytanie. Powinienem dać grzałki w równych odstępach do samej góry czy np do połowy? zależy mi na odpowiedzi ponieważ jestem w trakcie budowy pieca
    • ~ Gość 4 ponad rok temu Witam! Moim skoromnym zdaniem nie ma wiekszego sensu montowanie grzalek na ścianach pieca. Rozchodzenie temperatury i tak bedzie odbywało sie grawitacyjnie wiec nagormadzenie cieplego powietrza bedzie i tak zaczynało sie od gory... Kolejna sprawa to fakt, że jesli bedziesz chciał wypalic detal o maksymalnych wymiarach jakie dasz rade upchnąć to może sie poprzypalac właśnie od zbyt małej odległości od grzałek. Bardziej pomyslałbym na umiejscowieniem czujnika temperatury bo to on w głównej mierze jest odpowiedzialny za rozkład temperatury bo grzałki logicznie montujemy symetrycznie i równomiernie a jak długo i z jaka moca decyduje sterownik przez no pt100. Zbudowałem mały piec o wymiarach 100x100x200 kubatura maksymalnego detalu moc 9kW grzalki na dole pieca w odległości gdzies 40cm od miejsca wypału, czujnik 2/3 wysokości roboczej oczywiście piec grawitacyjny. Nagrzewa sie przy 4 felgach 17" niecałe 15min. Taki mój punkt widzenie. Grzałki na bokach sprawdza sie przy ogromnych piecach gdzie przestrzen od detalu jest dość spora i nie musimy sie martwic jak cos zawiesic zeby pasowalo. Masz tym wygodnie pracować a nie kombinacje alpejskie albo co gorsza poprawki a to = KOSZTY. Pozdrawiam
    • ~ Lemur 3 ponad rok temu Dzięki za radę, chyba zrobię tak jak mówisz i wstawię grzałki na dół i ewentualnie kilka na boki żeby szybciej nagrzać. Martwi mnie głównie wysokość pieca i czy po środku wysokości nie będzie za zimno dlatego może warto by było dać tam kilka grzałek żeby całe ciepło nie gromadziło się na dole i u góry.
    • ~ Gość 2 ponad rok temu Wystarcza grzałki na samym spodzie pieca. Nie przesadz z moca grzalek bo póxniej zaczyna sie zupełnie inny problem... mianowicie odbiór ciepła przez detal. Musisz zrobic próby czyli tzw prowizorke... przynajmniej ja tak zrobiłem. Mam grzałki modułowe na kształt tych z piekarnika np Amica... zrobiła mi je firma X nie bede reklamowal. Łączna moc grzałek mam 12kW myslałem że wiej znaczy lepiej... nic bardziej mylnego. Musielismy kilka grzałem rozłączyc bo temperatura w piecu została osiągnięta a wygrzewany detal 100C... kicha jak nie wiem pare prób i dolina straszna, duzo nie brakowało a z pieca zostałby sm złom. Poczytałem poszukałem podzwoniłem i faktycznie przesadzilismy z mocą. Zmniejszeona do 9kW czujnik 2/3 wysokości i rozkład prawie idealny. Rura stalowa 4" max dlugość róznica między góra a dołem 1,5C. Jak na amatorski piec jest sie czym pochwalić.
    • ~ Lemur 1 ponad rok temu No racja jest się czym chwalić, w takim razie dam grzałki na dole, myślałem o 10 szt. każda mocy 1kW, kupię pirometr i sprawdzę jak to wyjdzie ;) Jeśli jest jak mówisz podaj namiary, wiszę dobre piwo ;)