• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2025 Julian

Szukaj

ReklamaB1 - EcoLine 04.2021-12.2025 Bogumiła

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • spływa farbaODSŁON: 3509
        ~ nemo Dodany: ponad rok temu

witam, mam problem z tworzącymi się kołnierzami na końcach malowanych rurek (60 - 80 mikron) w ekstremalnych sytuacjach tworzą się sople (120 - 150 mikron). Piec mam sprawdzany 2 razy do roku wiec jest z nim wszystko ok. koledzy jakieś sugestie ?

• ~ pulverpolska 2 ponad rok temu Nie pisz o piecu tylko o rurkach i farbie. Rurka- metal, średnica fi,grub. ścianki, jak wiszą pion czy poziom. Farba - producent,mix czy poliester, kolor,temp i czas wyp z kartonu i nastawy twojego pieca. Czy nie malujesz na gorąco??? Pomiar grubości na sferach ( cienkie rurki) jest mało precyzyjny. Zrób dwa eksperymenty 1/ Tak jak teraz malujesz i wypalasz obok rurek powieś płaską blaszkę z tego samego materiału i grubości razem pomaluj i zmierz grubość farby na płaskim i na krawędzi oraz czy robi tzw ramkę na brzegach lub sople???? 2/ Zrób eksperymentalnie jeden wypał rano przy starcie roboty tak. Obniż nastawy pieca do 110 C i czas na 5 min poczekaj aż piec osiągnie tą temp i wjedz z towarem jak zadzwoni timer podnieś nastawy pieca do dotychczasowych - opisz co wyszło z soplami???
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ pulverpolska 1 ponad rok temu Porada ogólna dotycząca wszystkich wad przy malowaniu proszkowym. Każdy poważny producent farb proszkowych na swojej stronie internetowej ma Customer Service ( Pomoc Techniczną - naszą odszukasz wpisując w googlach pulver turkey) tam masz opisane wszystkie wady malowania ich przyczyny i sposoby rozwiązania ( niestety po angielsku ale masz translator.google- to wystarczy). Dla przykładu w wolnym tłumaczeniu. Przyczyny powstawania efektu "ramki" 1/ Zbyt wysokie napięcie ładowania farby ( wg mnie 60% przyczyn) 2/ Zbyt mała odległość pistolet - detal ( 30% przyczyn) 3/ Nierówna grubość farb ( metaliki i drobne struktury) 4/ Korozja krawędzi detali od wilgoci Zastosowanie się do tych zaleceń w 90% rozwiązuje problemy bez korzystania z pomocy innych lakierników - korzystajcie.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji