• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2024

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • śrutowanie felgODSŁON: 5270
        ~ vega Dodany: ponad rok temu

Od ponad roku jako uboczną działalnością w firmie zajmujemy się renowacją felg.Podstawowym problemem jest opanowanie etapu usuwania starej powłoki lakierniczej.Robiliśmy próby z chemią,ale rezultaty były mierne i ekonomicznie nie do przyjęcia.Po uruchomieniu stanowiska do obróbki ściernostrumieniowej również zapłaciłem niezłe "frycowe" sprowadzając ścierniwa (korund,elektrokorund) oczywiście podobnie jak środki chemiczne "najlepsze na swiecie" wielokrotnego urzytku mające przejść kilkanaście cykli.W praktyce rozpadały się one i stawały bezużyteczne już po trzech przejściach przez piaskarkę (ciśnienie 7 atm ,dysza 9 mm).Ostatnio dowiedziałem się,że do tych celów najlepszy jest śrut stalowy lub staliwny ostrokrawędziowy.Mam serdeczną prośbę o poradę kogoś kto stosuje tą metodę bo niechcę znowu umoczyć. Krzysztof

• ~ pulverpolska 6 ponad rok temu Widze że kolega oczekuje cudów i chce mieć czystą felgę w dwie minuty bez kosztu i wysiłku. Obie metody mają wady i zalety a żadna kolegę nie zadawala. Albo pogodzicie się z realiami albo zostawcie felgi tym którzy to robia od lat i nie narzekają biorąc za pomalowanie 4 felg tj ok 2 m2 powierzchni 350-400 zl. Sprzedajemy farby proszkowe i chemie do felg wielu firmom w Polsce i w Niemczech oraz do fabryk Ronal, ATS na pierwsze malowanie felg. Wszyscy poważni i doswiadczeni stosuja chemiczne zdejmowanie farb. Stosowanie śrutu to masakra dla miękkiej felgi aluminiowej i to ciśnienie 7 atm - to jest dobre do czyszczenia szyn kolejowych . Zdejmiesz farbę szybko ale potem dwie warstwy podkładów z ogromnym gazowaniem zanim można kłaść metalik.
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ vega 5 ponad rok temu Witam.W zasadzie spodziewałem się podobnej odpowiedzi.Rechot prześmiewcy,który zjadł wszystkie rozumy i w domyśle proponuje sprzedaż swoich produktów.Kolego -ja tych produktów nie kupowałem na bazarach,Były to środki opisane dokładnie w "Lakiernictwie" jednak jest prawdą,że są to artykuły sponsorowane i redakcja wydrukuje wszystko byle by wykupić strony - takie są prawa rynku.Mam jednak nadzieję,że znajdą się osoby chcące się podzielić swoimi doświadczeniami w zakresie obróbki ściernostrumieniowej przy użyciu śrutu,którego jest wiele rodzaji poczynając od kulek 0,1 mm a skończywszy na ostrokrawędziowym łamanym nierdzewnym. Krzysztof
    • ~ impSG 4 ponad rok temu Nie rozumiem Pana.To po co zwracać sie o pomoc jak się zna odpowiedzi. Chciałem zaproponować by sie Pan zwrócił do Instytutu Mechaniki Precyzyjnej Zakład Powłok Ochronnych ale mogę być posądzony o brak profesjonalizmu i stronniczość bo współpracujemy z Wagnerem i Chemmetall . Widzę że każdy kto w dobrej wierze i sensownie odpowie na Pana temat będzie posądzony o stronniczość i zarozumialstwo.
    • ~ michal 3 ponad rok temu od lat regeneruje felgi zaczynalem od wulkanizacji, robilem wszystkimi scierniwami od srutu do szkielkowania teraz zdejmuje chemicznie i jest najlepiej bo potem jeszcze sam proszkuje bez gazowania i podkladow.
    • ~ Marys 2 ponad rok temu ja często sięgam do tych artykułów które nazywa Pan w taki sposób i zazwyczaj znajduje rozwiązania które mogę wprowadzić w życie. Znam wiele osób zajmujących się lakiernictwem i wszystcy oceniaja dobrze te artykuły, zdaży się czasem jakiś artykuł który ewidentnie wskazuje na to że prdeucent sie chwali swoimi wyrobami, ale pokaz mi gazetę w której tak nie jest.nie wiem czy redakcja zamieszcza wszystko za co zaplacą, jestem przekanany jednak ze nie tylko ja korzystam z tych artykułów. Poza tym na całkiem rozsądna odpowiedz odpisuje Pan w dość chaotyczny sposób. Co do felg to także polecam chemie. W "lakiernictwie" czytałem kiedyś o firmie z wroclawia ABL - czyszcza chemią falgi. Utkwiło mi to w pamięci, kiedyś sie nawet zwrocilem o usluge do nich, efekt godny polecenia.
    • ~ pulverpolska 1 ponad rok temu Panie Krzysztofie Trybus (vega) Może Pan się nie zgadzać z moimi radami ale nie pozwolę się obrażać. Na szczęście inni koledzy z naszego forum są obiektywni i zareagowali. W przyszłości nie może Pan liczyć na zakupy i jakikolwiek kontakt z firmą PULVER Polska mgr Henryk Ośko