• Reklama
    A1 - kabe

Szukaj

Reklama
    B1 - emptmeyer 28.05-31.12 Julian

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • temperatura w piecuODSŁON: 2877
        ~ Nowy Dodany: ponad rok temu

Witam do jakich skutków może doprowadzić wyższa niż zadana temperatura w piecu ? powiedzmy wkładam blaszkę polakierowaną białym poliestrem ustawiam piec na 170c 15 minut(taka jak żądana ) a piec osiąga 180 jakie skutki uboczne takiej rozbieżności

• ~ Prochu 10 ponad rok temu Jeśli będzie to biały połysk to może zrobić się matowy
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Rycerz;-) 9 ponad rok temu Żadnych skutków ubocznych przy takiej rozbieżności :)
    • ~ Nowy 8 ponad rok temu a przy 20 stopniach różnicy
    • ~ siwy 7 ponad rok temu w zależności od koloru europejskie pigmenty wytrzymują temperaturę 230 C (czytaj farby nie najtańsze) pigmenty chińskie,indyjskie często nie wytrzymują 200 C i są trujące jak ich zabawki dla dzieci ( czytaj farby tanie) więc 10 C a nawet 20 C powyżej zaleceń producenta nie spowoduje żadnych negatywnych skutków - wyjątek stanowią farby białe. Wniosek -Piec który przekracza temperaturę zadaną o 5-10 C to dobry piec a najlepiej zmierz temperaturę detali bo to podaje producent farby.
    • ~ Nowy 6 ponad rok temu Dziękuję za odpowiedzi ale jeszcze jedno pytanko jaki powinien byś czas osiągnięcia żądanej temperatury pieca (od 10C do 190C) o wymiarach 2,5m długości, 1,5m szerokości, 2m wysokości teraz mi osiąga w 30 minut czy to nie za szybko? piec olejowy z termoobiegiem
    • ~ Rycerz;-) 5 ponad rok temu Pracuje na podobno gabarytowo piecu i jest podobny czas nagrzewania nie wydaje mi się że to jest zbyt szybko.
    • ~ Prochu 4 ponad rok temu Mój numer jeśli chciałby ktoś przeprowadzić konwersację na ten temat 506171155 Tomasz
    • ~ Prochu 3 ponad rok temu do wątku o igiełkowaniu chciałbym z kimś porozmawiać po wpisaniu złego hasła czekając 5 minut i czytając inne artykuły tak się stało ze tu napisałem :)
    • ~ reko 2 ponad rok temu DO:SIWY...uważaj z takimi opiniami. Popierwsze 70% barwników (w tym bardzo dobrej jakości)pochodzi ze wschodu. Po drugie niektóre barwniki (żółte), bardzo drogie i bardzo wytrzymałe źle reagują na przegrzanie pow.200st. Tak więc nie zawsze jakość barwnika wpływa na jego elastyczność temperaturową. Po trzecie często BARDZO DOBREJ JAKOŚCI BARWNIKI stosowane w układach średnioreaktywnych i wysokoreaktywnych również źle znosza przegrzania nawet już od 190st.
    • ~ dzwiedz 1 ponad rok temu Nie panikuj, nic się nie stanie jeżeli wypalisz w tych dziesięciu stopniach więcej. Możesz ewentualnie nieco skrócić czas wypału. Oczywiście pamiętaj, że czas wypału się mierzy od osiągnięcia temperatury przez lakierowany detal. Malowałem do tej pory białym (9016) Teknosem i Pulveritem (poliestry fasadowe). Na początku się trochę z nimi bawiłem (przetrzymywałem w piecu po parę minut dłużej, wypalałem w 200 stopniach). Przy wyższej temperaturze wypału obydwie farby trochę matowiały. Przy przetrzymaniu o 6 minut dłużej niż zalecany czas wypału nie pojawiły się żadne skutki uboczne. Polecam obydwie.