- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
Wydajnośc farbyODSŁON: 13341
~ Jóżef Dodany: ponad rok temu
Witam Może Ktoś wytłumaczy mi? Książkowa wydajność farby to 0.2kg/m2 przy 80 mikronach,(proszę nie pisać że macie lepsze farby bo nie oto chodzi).Czyli malując 500m2 potrzebuje 100 kg farby.Jeżeli grubość powłoki jest 60 mikronów tzn. 1/4 farby powinna zostać ,czyli 25 kg.Okazuje się jednak że farby na te 500m2 brakło i co ciekawe nie ma jej też na towarze (60 mik.) nie ma jej w odpadach.(odpady około 5/7% i wliczone były już w te 0.2kg/m2) Pytanie moje - 1) gdzie jest farba? 2) czy 0.2kg/m2 = 80 mik wylicza się z jakiegoś wzoru? 3)czy oznacza to ze 4mik=1dkg a u innych producentów może być np:4mik=2dkg? i jak to sprawdzić przed zakupem farby ( żeby nie brakło) Z góry dziękuje za odpowiedzi.
-
~ mioduch 7 ponad rok temu Józef to są wyliczenia teoretyczne i wzoru na to nie ma ale maluję już kilka lat i przy odpadzie 5-7% żebyś miał tak słabą wydajność to nie wiem jakim gównem malujesz bo mi conajmniej 5-6m2/kg wychodzi praktycznie każdą farbą przy znacznie większym odpadzie (maluję bez odzysku). Przelicz jeszcze raz powierzchnię bo nie chce mi się wierzyć w tak słabą wydajność przy 60 umoceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
-
~ pulverpolska 6 ponad rok temuocena: 100% Kolega mioduch jako praktyk podaje ci dobry sposób liczenia wydajności praktycznej farb proszkowych i jeśli naprawdę na pomalowanie 500m2 zabrakło farby z dostawy 100kg to sprawdzaj bagażniki pracowników. Ja podaję praktyczną normę zużycia 6m2 z 1 kg farby dla gładkich lub 4m2 dla grubych struktur i antycznych. Oczywiście jest wzór na zużycie teoretyczne nawet na tym portalu gdzie masz mikrony i gramy ale nie uwzględnia wyparowania farby -tu poczytasz http://www.lakiernictwo.net/?a...oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
-
~ nnn 5 ponad rok temu no pytanie jakie detale i czym malujesz, bo jak skomplikowane i na dodatek malujesz tribo to mogło nie starczyć. Jeśli malowałeś skomplikowane detale aplikacją tribo to mogło Tobie przybraknąć 20-40kg farby. Jeśli detale płaskie i aplikacja elektro to tak jak mówiono wyżej cyt.:"sprawdzaj bagażniki pracowników"...albo sprawdź, czy Ci jej przez komin nie wyciąga. Farba nie ma tu znaczenia, jeśli masz krycie przy 60-80mikronach to przyczyn szukaj gdzie indziej!oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Jóżef 4 ponad rok temu Diękuje Panowie za odowiedź ale nie wiem czy dobrze się zrozumieliśmy. Przy grubości 60mik farby powinno wychodzić 0.15kg, przy 20 -0.20 kg Tak czy nie? Nie ma znaczenia pałaskie skomplikowane,tribo ,elektostatyka 60mik. to 60 Ale żeby było łatwiej przyjmijmy że są płaskie i elektostatyka i co najważniesze nie ma farby w bagażnikach.Jesteście Panowie fachowcami więc pytam: czy może mieć wpływ ciężar właściwy farby?lub jej skład? np. jedna farba 4mik= 1dkg czyli 80 = 0.2kg,a inna 4mik= 1.5 dkg czyli 80=0.3kg. a ponieważ farba lepiej kryje(ze względu na jakaiś składnik) to przy 60 mik jest 0.225 niby różnica nie duża, ale na 8h = 75 kg x 15zł = 1125zł Wolałbym żeby zostało to u mnie niż u producenta. Który zachwala że jego farba dobrze kryje a w rzeczywistości potrzeba jej więcej. A i jeszcze jedno - porównuje jedną farbędo drugiej więc wszystkie inne czynniki nie mają znaczenia, gdyż oddziaływują tak samo.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ chemik 3 ponad rok temu Jeśli chodzi o pytanie czy różne farby (w tym samym kolorze)mają różne wydajności to oczywiście że tak. Weż 5 firm produkujących proszki pomaluj nimi w jednym kolorze i zobaczysz 5 różnych wyników. Wówczas przekalkuluj sobie cenę do wydajności i wybierzesz sobie farby najbardziej Ci odpowiadające. Co do Twojego pytania to odpowiadam nie ma wzoru z którego wyliczysz wydajność przed malowaniem.oceń komentarz komentarz zgłoszony do moderacji
-
~ pulverpolska 2 ponad rok temu Jozef twoje wszystkie wywody są oparte na błędnych założeniach. już na początku piszesz: Książkowa wydajność farby to 0.2kg/m2 przy 80 mikronach, jest to uśrednione!!!! praktyczne!!! zużycie farb proszkowych i odpowiada wydajności 5m2 z 1 kg farby. Przecież wszyscy praktycy ci to podają - ja także. Musisz jednak pamiętać że takie założenie nie może być analizowane matematycznie bo odpowiada mniej więcej twierdzeniu że 2x2=7,5 albo więcej. Szkoda że nie zapoznałeś się z wzorami które polecałem wcześniej bo tam jest matematyka i 2x2=4 i na prawdę jest tak: Wzór na teoretyczne zużycie farb na jednostkę powierzchni. Grubość w um x Ciężar właśc. farby w g/cm3 = gramy/m2 Czyli zużycie farby jest wprost proporcjonalne do grubości malowania i ciężaru właściwego farb. Tu możesz zmieniać grubość z 80um do 60um i wszystko ci się zgodzi. Grubość - sprawa jasna ale Musisz wiedzieć że c.w. farb w zależności od koloru a nie producenta!!! zawiera się w granicach 1,2 do 1,8 g/cm3 ( wyjątek podkład z cynkiem metalicznym) jeśli podstawimy te dane do wzoru to: 80um x 1,5 g/cm2 = 120 g/m2 czyli 0,12kg/m2 a nie 0,2 kg/m2 w tym naddatku o 70% są ukryte wszystkie inne czynniki występujące podczas malowania które zmniejszają wydajność farb. Zwróc uwagę że z różnic samego c.w farb różnice w wydajności mogą sięgać 50% !!! Praktyczna rada. Zostaw więc matematyczną analizę gdzie zniknęły ci kg farby a posłuchaj wszystkich kolegów że to nie możliwe by nie pomalować 500 m2 ze 100 kg farby chyba że to żółte kolory i wtedy nie 80um a 180um by nie prześwitywało.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Józef 1 ponad rok temu Dziękuje bardzo (pulverpolska) za wyczerpującą odpowiedź.O to właśnie mi chodziło.oceń komentarz zgłoś do moderacji