- Inne tematyWĄTKÓW: 641
-
wygrzewanie cynku przed malowaniemODSŁON: 4408
~ gamonicaa Dodany: ponad rok temu
w jakiej temp. i przez jaki okres czasu powinno odbywać sie wygrzewanie detali ocynkowanych elektrolitycznie (chromianowanych) przed aplikacją farb mokrych?
-
~ pulverpolska 6 ponad rok temu Kolego myślę że tu mamy do czynienia z nieporozumieniem. Detale elektrolitycznie cynkowane muszą być uprzednio dokładnie wytrawione a cynku tam jest ok 12um a po chromianowaniu powierzchnia musi być czysta więc przy malowaniu mokrym i przy suszeniu w temp ok. 60 C nie może nic gazować z samego detalu. Moim zdaniem wstępne wygrzewanie jest tu absolutnie zbędne, jeśli masz jakieś problemy z jakością powłoki po malowaniu mokrym to je opisz podając bardzo dokładnie proces i materiały stosowane.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ gamonicaa 5 ponad rok temu Dostajemy do malarni już ocynkowane detale, po aplikacji farby epoksydowej i wygrzewaniu ich w piecu lakierniczym w celu przyspieszenia utwardzania na powłoce pojawiają się odgazowania - temp. 80 st przez 1,5 h.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 4 ponad rok temu No to nie pisz o wygrzewaniu cynku przed malowaniem tylko jak słusznie wątpiłem problem jest na styku farba epoksydowa suszona 80 C x 1,5h a następnym malowaniem twoją farbą - tak rozumiem twoją odpowiedz. Ale oczywiście nic nie napisałeś o rodzaju obu - to czego oczekujesz że napiszę książkę o wszystkich możliwych wariantach farb i ich problemach?. Najlepiej dzwoń 508267663 lub napisz na henryk@pulverpolska.ploceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ gamonicaa 3 ponad rok temu Detale są wygrzewane przed aplikacją powłoki (1,5 h w 80 st) oraz po aplikacji powłoki podkładowej w celu jej utwardzenia(1 h w 80 st). Farba mokra, system epoksyd-poliuteran na podłożu ocynkowanym. Szczegółowo problem opiszę w mailu. pozdrawiam Martaoceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ pulverpolska 2 ponad rok temu Dopiero w mailu i w rozmowie telefonicznej wyszedł prawdziwy powód gazowania cynku przy malowaniu mokrym i temp suszenia nie ma wpływu wyjdzie też przy suszeniu w temp pokojowej. Będzie potrzebna pomoc kolegi Alchemika !!! Detale cynkowane galwanicznie w wymaganiach jest jak w normie 12um ale z pomiarów wynika że położono 50-60um - czy to możliwe galwanicznie? Cynk ozdobny błyszczący po zółtej pasywacji chromowej i to nie są blachy z cynkiem hutniczym ( blachy ZN275 mają ok 30-35um cynku) . I teraz najważniejsze - po pomalowaniu z gazowaniem można paznokciem oderwać cały cynk z farbą a pod spodem widoczna czysta bez korozji stal. W mojej opinii między stalą a cynkiem galwanicznym jest 0 przyczepności i jest tam po prostu powietrze które powoduje gazowanie. Kolego Alchemik co twoim zdaniem schrzaniono?? Koleżanka Marta ma duży kłopot bo duża uznana firma a towar z dalekiej kooperacji więc reklamacja trudna ale nie uda się dobrze malować na poduszce powietrznej. Z mojego doswiadczenia widziałem już ocynk ogniowy który odpadał przy myciu Karcherem ale cynk galwaniczny zdejmowany paznokciem widzę pierwszy raz.oceń komentarz zgłoś do moderacji
-
~ Alchemik 1 ponad rok temu Marta proszę napisz na priva lawinn@wp.pl postaram się coś pomóc, a dla ogółu opiszemy konkluzję. Pozdrawiamoceń komentarz zgłoś do moderacji