• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2023 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2024

Forum

Dział

Wątek

• Inne tematyWĄTKÓW: 641
      • zużycieODSŁON: 2568
        ~ Sebastian Dodany: ponad rok temu

Witam serdecznie, pytanie może dość prymitywne ale nie mogę znaleźć na nie odpowiedzi: czy zużycie lakierów wodnych może być większe (jeśli tak to o ile) od lakierów nie rozcieńczalnych wodą (np: poliuretanowych)?

• ~ grubba 3 ponad rok temu Cześć, porównaj grubości warstw jakie nakładasz i zawartość części stałych w farbach
      oceń komentarz zgłoś do moderacji
    • ~ Sebastian 2 ponad rok temu Rozumiem ale bardziej chodzi mi o samą charakterystykę lakierów wodnych. Czyli zakładając, że grubość warstw jest taka sama jak w poliuretanach a zawartość części stałych w lakierach podobna - czy zużycie wodnych może być większe czy, przy takim założeniu, jednakowe? Pytam bo zmieniłem lakier z PU na wodny i zużycie wzrosło o jakieś 30%. Czy zastosowałem kiepski lakier wodny (mała zawartość części stałych) czy poprostu lakiery wodne "tak mają"?
    • ~ grubba 1 ponad rok temu Cholra! nie wiem. Nie siedzę w mokrych od dłuższego czasu. Przeganiałem kiedyś beczkę wodnego metaliku/2 tygodnie w elektrostatyce, ale było to z 8 lat temu i nie pamiętam zużycia. Jeśli nie zgłosił się jeszcze nikt z przedstawicieli to postaraj się skontaktować z: Akzo, Gehholitem lub Lankwitzerem. Oni mają sporo wodnych i rozpuszczalnikowych farb to może rozjaśnią, a ja już się nie wymAndzrzam. Powodzenia!