• Reklama
    A1 - eko color 08.11-31.12.2025 Julian

Szukaj

Reklama
    B1 tiger-coating 18.08.2022-24.01.2023 Julian przedłużony do końca 2025
    • Malowanie proszkoweWĄTKÓW: 125
      • Budowa pieca lakierniczego podsumowanieKOMENTARZY: 3ODSŁON: 2915
        ~ Dodany: ponad rok temu

Witam wszystkich. Planuję budowę pieca lakierniczego, chcę wymienić się informacjami z innymi , opisać krok po kroku co udało się zbudować. Przeczytałem wszystkie tematy na forum, szukałem informacji na stronach zagranicznych itp. Pieca nie zakupię nowego u producenta ponieważ sam buduję większość wyposażenia firmy, mam sprzęt i możliwości ponadto piec który chcę wykonać ma być niestandardowy. Koncepcja pieca dzielonego łącznie 4,5m podział 1,5m/3m, drzwi na szczycie pieca oraz z boku , przy drzwiach bocznych wsuwana ściana grodziowa. Mniejsza część ogrzewana elektrycznie, większa palnik olejowy. Ze względu na moc przyłączeniową większa część na olej a mała na prąd aby regulacja temperatury i rozprowadzenie ciepła były łatwe do wykonania. Kolega ma mniejszy piec o podobnej budowie lecz elektryczny i to rozwiązanie sprawuje się doskonale. Oglądając różne konstrukcje doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiązaniem będzie zamocowanie dwóch kątowników po prawej i lewej pieca w które będzie wsuwana kratownica na rolkach, rozwiązanie to zobaczyłem na rosyjskiej stronie i na filmach, spisywało się dobrze. Szkielet z profili 50x70x3 ramki co 1,5m. Ściany zewnętrzne z płyty warstwowej z wełny 80mm. Na to od środka wata 50mm dwie warstwy na zakład i tutaj dylemat co dalej? Koncepcje są różne, niby mniej stali w piecu do czego dążę daje nam oszczędność ale duże trudności w budowie. Wełna z alufolią niby ok ale w praktyce ścianki bardzo wrażliwe na uszkodzenia a na pewno zahaczymyi zrobimy dziury w poszycie, tektura termiozolacyjna z gambit-u koszt 40zl/mk 3mmgr arkusze 1mk, blacha ocynk 1x2m koszt 40zl Tekturę trzeba by zamocować na stelażu albo profile śmieciowe z blachy max 1mm ale ciężko takie coś kupić albo pręty ale one już mają masę. Uszczelka drzwi- sznur ceramiczny a pod nim szczelina okolo 1-2mm aby nie było mostków cieplnych, wnętrze pieca maksymalnie oddzielone od zewnętrznej części. Szukam jeszcze jakiś termoizolatorów aby oddzielić stelaż wewnętrzny od zewnętrznego. Podłoga z blachy 0,8 na wacie ubitej.

• Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
      • Złoty kolor na felgi.KOMENTARZY: 3ODSŁON: 2087
        ~ Dodany: ponad rok temu

Panowie poszukuję złotego koloru a felgi jak ten na zdjęciu http://s152.photobucket.com/user/perk_photo/media/GK1Speedline.jpg.html Niestety wszystko co ma i próbowałem to zdecydowanie więcej metaliku ma w sobie. Lub może złoty i jakiś bezbarwny półpołysk żeby wygasić nieco ten metalic? Ktoś pomoże?

• Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )