- Malowanie proszkoweWĄTKÓW: 125
-
Budowa pieca lakierniczego podsumowanieKOMENTARZY: 3ODSŁON: 2915
~ Dodany: ponad rok temu
Witam wszystkich. Planuję budowę pieca lakierniczego, chcę wymienić się informacjami z innymi , opisać krok po kroku co udało się zbudować. Przeczytałem wszystkie tematy na forum, szukałem informacji na stronach zagranicznych itp. Pieca nie zakupię nowego u producenta ponieważ sam buduję większość wyposażenia firmy, mam sprzęt i możliwości ponadto piec który chcę wykonać ma być niestandardowy. Koncepcja pieca dzielonego łącznie 4,5m podział 1,5m/3m, drzwi na szczycie pieca oraz z boku , przy drzwiach bocznych wsuwana ściana grodziowa. Mniejsza część ogrzewana elektrycznie, większa palnik olejowy. Ze względu na moc przyłączeniową większa część na olej a mała na prąd aby regulacja temperatury i rozprowadzenie ciepła były łatwe do wykonania. Kolega ma mniejszy piec o podobnej budowie lecz elektryczny i to rozwiązanie sprawuje się doskonale. Oglądając różne konstrukcje doszedłem do wniosku że najlepszym rozwiązaniem będzie zamocowanie dwóch kątowników po prawej i lewej pieca w które będzie wsuwana kratownica na rolkach, rozwiązanie to zobaczyłem na rosyjskiej stronie i na filmach, spisywało się dobrze. Szkielet z profili 50x70x3 ramki co 1,5m. Ściany zewnętrzne z płyty warstwowej z wełny 80mm. Na to od środka wata 50mm dwie warstwy na zakład i tutaj dylemat co dalej? Koncepcje są różne, niby mniej stali w piecu do czego dążę daje nam oszczędność ale duże trudności w budowie. Wełna z alufolią niby ok ale w praktyce ścianki bardzo wrażliwe na uszkodzenia a na pewno zahaczymyi zrobimy dziury w poszycie, tektura termiozolacyjna z gambit-u koszt 40zl/mk 3mmgr arkusze 1mk, blacha ocynk 1x2m koszt 40zl Tekturę trzeba by zamocować na stelażu albo profile śmieciowe z blachy max 1mm ale ciężko takie coś kupić albo pręty ale one już mają masę. Uszczelka drzwi- sznur ceramiczny a pod nim szczelina okolo 1-2mm aby nie było mostków cieplnych, wnętrze pieca maksymalnie oddzielone od zewnętrznej części. Szukam jeszcze jakiś termoizolatorów aby oddzielić stelaż wewnętrzny od zewnętrznego. Podłoga z blachy 0,8 na wacie ubitej.
- Zobacz wszystkie komentarze ( 3 )
-
Jaka szpachla do lakierowania proszkowegoKOMENTARZY: 7ODSŁON: 4627
Witam Muszę załatać kilka ubytków (głębokie otarcia i rysy na około 4-5mm) w aluminiowym elemencie który następnie trafi do lakierni i zostanie polakierowany proszkowo. Znacie jakąś sprawdzoną szpachlę? Czy opiłki aluminium w szpachli są zalecane do lakierowania? Dodam że lakiernia ma mi to polakierowaćna czarny półmat a sami nie szpachlują. Pozdrawiam
- Zobacz wszystkie komentarze ( 7 )
-
pistolet nowyKOMENTARZY: 3ODSŁON: 2111
Witam Panowie przymierzam się do kupna nowego aplikatora maluje głównie felgi płoty bramy chcę coś kupić z wyższej półki może byście mi coś doradzili jaką aplikację kupić
-
Złoty kolor na felgi.KOMENTARZY: 3ODSŁON: 2087
Panowie poszukuję złotego koloru a felgi jak ten na zdjęciu http://s152.photobucket.com/user/perk_photo/media/GK1Speedline.jpg.html Niestety wszystko co ma i próbowałem to zdecydowanie więcej metaliku ma w sobie. Lub może złoty i jakiś bezbarwny półpołysk żeby wygasić nieco ten metalic? Ktoś pomoże?
-
Farby proszkowe - normaKOMENTARZY: 2ODSŁON: 2924
Witam, czy są jakieś normy mówiące o ilości zanieczyszczeń na pewien obszar pomalowanego wyrobu ? Oraz czy wiecie coś na temat norm mówiących o jakości i grubości powłoki ?
- Zobacz wszystkie komentarze ( 2 )
OSTATNIO NA FORUM
Początki
~ Pa-Stal
Wygrzewam każdy element ze względu na to że robiłem różne próby bez i z wygrzaniem po (piaskowaniu- ocynkowana - oraz konstrukcje...
Ocynk przed malowaniem
~ Karolina
Wysrutować lub pasywować przed malowaniem. Stosuje się te dwie metody
Początki
~ Karolina
-Pa -Stal kto ci każe przed malowaniem pierwszej wartwy wygrzewać stal? Jaki to ma sens? Wysuszyć jak masz myjke natryskową to tak ale...
Początki
~ Pa-Stal
Witam ja osobiście nie jestem specem bo maluje raptem kilka miesięcy lecz kilka spraw i doświadczenia już trochę nabrałem otóż...
Co zrobić żeby nie występowała klatka Faradaya?
~ Pa-Stal
Witam obecnie maluje na aplikatorze Wagner i by nie powstawała klatka Faradaya w zakamarkach zmniejszam parametry np: 75 kv / 15 ua I...